u

Puštanje mačke van doma – vodič za prvu šetnju

Odluka je pala i tvoja maca ide prvi puta van u šetnju? Nevažno je govorimo li sada o mačiću ili odrasloj mački, prvo i osnovno je to da mačka mora imati ogrlicu s tvojim kontaktom ili je mikročipirana. Tek kada je ovaj preduvjet zadovoljen, možeš nastaviti s čitanjem vodiča za prvu šetnju mace izvan doma.

Ukoliko tijekom dana uglavnom boraviš u kući, vrlo vjerojatno ćeš s mačkom razviti odnos u kojem ona traži da je pustiš van kada to poželi. Ukoliko si tijekom dana najviše na poslu ili izvan kuće, onda bi bilo zgodno da u budućnosti tvoja maca ima neki način da uđe i izađe iz doma kada to poželi (vratašca, otvoren prozorčić).

Puštanje mačke van – opasnosti

Moraš imati na umu okruženje svog doma i kakvo je stanje s autima i prometom. Ukoliko živiš u prometnijem području, možda bi bilo bolje da macu puštaš van samo navečer.

Također, nikad macu ne puštaj van prije svih potrebnih cijepljenja, a ni tjedan dana nakon njega. Maca može vani svašta pokupiti i to može ugroziti njeno zdravlje.

Tek kada je maca propisno cijepljena i kada se udomaćila kod tebe (minimalno dva tjedna u tvom domu), možeš razmišljati o puštanju van. Bilo bi super da prvo ide van u ograđeno dvorište ili ograđeni balkon. Kada kažemo ograđeno, mislimo na to da zatvoriš sve moguće i nemoguće prolaze i izlaze.

puštanje mačke van

Trikovi za prvi izlazak

Bilo bi super da se mačka odaziva na tvoj glas. Pokušaj je to naučiti s nekim nagradicama, tako da ti kasnije bude lakše vratiti je kući.

Puštanje mačke van će biti lakše ako izabereš neki suh i sunčan dan. Maca se neće prepasti grmljavine u slučaju da počne neko nevrijeme.

Obavezno prati svoju macu u prvoj šetnji, da budeš uz nju kad se sretne s nepoznatim ljudima, drugim mačkama ili lajavim psima.

Ukoliko tvoja maca negdje šmugne ili nestane dok šećete prvi put, znaj da je to normalno. To je dio njene taktike koju će uvijek primjenjivati dok je vani. Mace su prave ninđe.

Nakon posla sata zazovi svoju macu, pripremi joj klopu i ostavi joj otvorena vrata. Vidjet ćeš da će se vratiti.

Ukoliko imaš posla s odraslom mačkom koja nikada nije bila vani, nemoj se ništa brinuti. Mace se prilagode baš svemu i bez pol frke razviju nove vještine. Snaći će se ona vani samo tako.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

video

VIDEO: Psi izvode gluposti, kao i uvijek

korona kućni ljubimci

Korona virus i kućni ljubimci: vodič za sve vlasnike u karanteni