u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Velika bijela psina uopće nije tako opaka beštija kako se misli

I mi smo gledali Ralje, Ralje 2, Ralje 3D i Ralje 4, ali znamo da su nastavci filmova puno opasniji za nas nego stvarne psine. Nastavke nikako ne preporučujemo, ali želimo da shvatiš koliko je velika bijela psina predivna životinja.

Velika bijela psina – karakteristike životinje

Velika bijela psina je najveći riblji predator na našem planetu. Može biti dugačka do 7 metara i teža od dvije tone (iako uopće nam kostiju). Ok, tjelesne proporcije joj ne idu prilog, nije neko malo mazno štene, ali čitaj dalje.

Velika bijela psina ima sivu gornju stranu tijela kako bi se bolje stopila s morskim psom, ali je ime dobila po bijeloj donjoj strani. Da, to je ono gdje su ralje.

Ženke su veće od mužjaka i kote od 4 do 14 živih mladunaca. Mališi su dugački oko metra kada se rode, a jedu neoplođena jaja već u maternici. Dakle, pravi rođeni ubojice (Pssst! Nemoj gledati loše nastavke Ralja, ali fakat pogledaj film Rođeni ubojice).

Velika bijela psina građena je kao torpedo i ima jako snažne peraje i rep, tako da može plivati i do 25 km/h. No, ne treba neprestano biti u vodi, ako treba može i skočiti izvan površine da uhvati svoj plijen. S druge strane, velika bijela psina je uočena na dubini od čak 1280 metara.

velika bijela psina

Za hvatanje je spremno čak 300 zubiju, koji su poredani u nekoliko redova. Inače, morski psi imaju odlična osjetila. Imaju čak i organ kojim hvataju elektromagnetska polja koja ispuštaju druge životinje pri pokretu.

Velika bijela psina može osjetiti jednu kap krvi u 100 litara vode.

Gdje živi velika bijela psina

U svim oceanima, ali najviše se voli zadržavati u morima temperature od 12 do 30 stupnjeva Celzijevih.

Često plivaju uz obale južne Australije, južne Afrike, Kalifonije, a rijetko ih se može pronaći u našem Jadranu.

Ne postoji podatak o tome koliko ih uopće ima, ali stručnjaci koji ih proučavaju i bave se njima, kažu kako vide da im broj opada. Razlog tome je izlov ribe i ubijanje velikih bijelih psina koje se slučajno nađu u mrežama ribolovaca.

Prehrana

Velike bijele psine jedu ribe, morske lavove, tuljane, kitove i morske kornjače. Ljudi uopće nisu zdrava hrana za velike bijele psine, jer im je probava prespora za toliko naših kostiju, mišića i masti.

Čak kod većine zabilježenih napada, velika bijela psina prekine napad nakon što prvi put ugrize i shvati da to nije tuljan nego čovjek.

Pitaš li se sad jesmo li normalni i zašto nam je velika bijela psina tako super?

Pa zato što je toliko fascinantno konstruirana da lovi svoj plijen, prilagodi se svim situacijama i bude na vrhu hranidbenog lanca. Iako je to s jedne strane malo strašno, s druge strane je zastrašujuće fascinantno.

Vidi ovu mrcinu:

Znaš li da…

Kada bi mogli, morski psi uopće ne bi morali prati svoje zube. Zubi morskih pasa su presvučeni fluoridom, zaštitnim slojem otpornim na bakterije koji morske pse štiti od karijesa.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

hobotnica

Hobotnica – majstorica u tehnikama odbijanja napadača

žirafa

VIDEO: Bebe žirafa su baš nekako čudne i zabavne