u

Hobotnica – majstorica u tehnikama odbijanja napadača

Hobotnica pomalo izgleda kao vanzemaljac, a takve su joj i vještine izbjegavanja neprijatelja. Čas postaje nindža, čas vadi tajno oružje, a ako zatreba – ponaša se kao voda i ispuni bilo koji prostor, bilo koje veličine.

Supervještina hobotnica 1. – kamuflaža

Hobotnici nije nikakav problem sakriti se od pogleda potencijalnoga neprijatelja. Uz pomoć svojih super elastičnih mišića i mreže stanica pigmenta – kopirat će bilo koju boju, uzorak ili teksturu podloge na kojoj se nalazi.

Morski pas, dupin ili bilo koja druga životinja će samo proći pored nje, bez da je primijeti. S druge strane, hobotnice odlično vide, to osjetilo joj je na razini našeg.

Supervještina hobotnica 2. – napad tintom

Kada se nađe u škripcu, hobotnica ima svoje tajno oružje. To je tinta kojom će omesti pažnju napadača i osigurati si vrijeme za bijeg. U tinti se nalazi i supstanca koja smuša osjet mirisa kod napadača, tako da hoba može nestati bez traga.

Supervještina hobotnica 3. – tijelo kao alat

Hobotnice su vrhunski plivači i svojim krakovima tjeraju vodu. Imaju supermekano tijelo koje mogu sakriti u najmanju rupu, ako je to potrebno. Važno je samo da stanu njeni zubi – jedini tvrdi dio tijela.

Hoba ima i mogućnost regeneracije, ukoliko neprijatelj dohvati neki od njenih krakova, narast će joj novi bez problema. No, neće mu ona ostati dužna – jako će ga ugristi svojim velikim zubima i pustiti svoju otrovnu slinu.

Karakteristike

Inače, hobotnice su najpametniji beskralježnjaci na svijetu, a može ih se sresti u svim toplim i tropskim morima. Mogu narasti do nekih 130 cm i težiti do 20 kilograma.

Hrane se rakovima, ribama i školjkama. Ljuskice školjkica skupljaju da bi si napravile utvrde oko svojih jazbina.

Totalno su opake. Kada se pare, normalno je da nakon samog čina ženka pojede mužjaka.

Znaš li da…

Hobotnica je isključivo morska životinja, potopi li se u slatku vodu, ugiba kroz nekoliko sekundi.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

morski psi u jadranskom moru

Morski psi u Jadranskom moru

velika bijela psina

Velika bijela psina uopće nije tako opaka beštija kako se misli