u

VIDEO: Bebe žirafa su baš nekako čudne i zabavne

Žirafa je totalno fora životinja, ali dok su male, bebe žirafe su tako čudne s tim svojim vratovima koje nekako jedva drže i lamaću s njima :). Daj vidi video kompilaciju s tim ludim bebama i nauči nešto o ovoj vrsti.

Baš je fora biti žirafa

Žirafe su najviši sisavci na našem planetu, zahvaljujući svojim dugim nogama i dugom vratu. Mužjaci su visoki i do 5.5 m, a ramena su im udaljena od tla od dva metra do tri i pol.

Žive u afričkim savanama i zaštićena su vrsta.

Uživaju na otvorenim pašnjacima samostalno ili u grupama gdje se ponekad pokefaju. Malo se naguravaju guzicama ili vratovima, ali se brzo smire i nastave dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Zbog dugih nogu su fakat brze i mogu trčati 55 kilometara na sat. Vole ravne površine, a nema šanse da s tim tankim nožicama prijeđu rijeku.

Vrat im je super visok za klopanje s drveta i služi za dobar pregled teritorija i držanje predatora na oku. Žirafa je životinja koja cijelo vrijeme jede, svojim dugačkim jezikom (45 cm) brsti sve po redu.

Imaju karakteristično krzno s tamnim mrljama, a njihov oblik se mijenja od vrste do vrste. I mužjaci i ženke imaju dva roga, a ponekad im narastu još po dva.

žirafa

Razmnožavanje

Mama žirafa je trudna i do 15 mjeseci, a uglavnom rađa jednog mladunca. To radi stojećki, a bebač padne na pod s visine od dva metra. Hmmm, možda su zato onako malo čudni kao mali, valjda imaju potres mozga.

Šalu na stranu, bebač je visok metar i osamdeset i ima pedeset kila. Mamino zlato prohoda već nakon sat vremena. Živi samostalno s mamicom još mjesec dana, a onda se priključuju krdu.

žirafa

Mamica pazi na njega još godinu i pol, a s četiri godine si žirafić već traži curu ili dečka. Tek sa šest godina postaje odrasla žirafa.

Kad je žirafa mala i mlada, češće je napadaju lavovi, hijene i divlji psi. Odrasla žirafa se jako dobro brani prednjim kopitima, stilom bam u glavu.

Žirafe žive 25 godina u divljini, a 35 u zatočeništvu.

Žirafe su najviše na našem planetu, a najveća (pristojni smo, pa nećemo reći najglomaznija) životinja na svijetu je netko drugi. Pogodi tko!

Znaš li da…

Točke na koži žirafa su jedinstvene, poput ljudskih otisaka prstiju.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

velika bijela psina

Velika bijela psina uopće nije tako opaka beštija kako se misli

mravi

Mravi – sve što trebaš znati o njima