u

VIDEO: Bebe žirafa su baš nekako čudne i zabavne

Žirafa je totalno fora životinja, ali dok su male, bebe žirafe su tako čudne s tim svojim vratovima koje nekako jedva drže i lamaću s njima :). Daj vidi video kompilaciju s tim ludim bebama i nauči nešto o ovoj vrsti.

Baš je fora biti žirafa

Žirafe su najviši sisavci na našem planetu, zahvaljujući svojim dugim nogama i dugom vratu. Mužjaci su visoki i do 5.5 m, a ramena su im udaljena od tla od dva metra do tri i pol.

Žive u afričkim savanama i zaštićena su vrsta.

Uživaju na otvorenim pašnjacima samostalno ili u grupama gdje se ponekad pokefaju. Malo se naguravaju guzicama ili vratovima, ali se brzo smire i nastave dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Zbog dugih nogu su fakat brze i mogu trčati 55 kilometara na sat. Vole ravne površine, a nema šanse da s tim tankim nožicama prijeđu rijeku.

Vrat im je super visok za klopanje s drveta i služi za dobar pregled teritorija i držanje predatora na oku. Žirafa je životinja koja cijelo vrijeme jede, svojim dugačkim jezikom (45 cm) brsti sve po redu.

Imaju karakteristično krzno s tamnim mrljama, a njihov oblik se mijenja od vrste do vrste. I mužjaci i ženke imaju dva roga, a ponekad im narastu još po dva.

žirafa

Razmnožavanje

Mama žirafa je trudna i do 15 mjeseci, a uglavnom rađa jednog mladunca. To radi stojećki, a bebač padne na pod s visine od dva metra. Hmmm, možda su zato onako malo čudni kao mali, valjda imaju potres mozga.

Šalu na stranu, bebač je visok metar i osamdeset i ima pedeset kila. Mamino zlato prohoda već nakon sat vremena. Živi samostalno s mamicom još mjesec dana, a onda se priključuju krdu.

žirafa

Mamica pazi na njega još godinu i pol, a s četiri godine si žirafić već traži curu ili dečka. Tek sa šest godina postaje odrasla žirafa.

Kad je žirafa mala i mlada, češće je napadaju lavovi, hijene i divlji psi. Odrasla žirafa se jako dobro brani prednjim kopitima, stilom bam u glavu.

Žirafe žive 25 godina u divljini, a 35 u zatočeništvu.

Žirafe su najviše na našem planetu, a najveća (pristojni smo, pa nećemo reći najglomaznija) životinja na svijetu je netko drugi. Pogodi tko!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Dijabetes kod kućnih ljubimaca

Dijabetes kod kućnih ljubimaca – je li tvoj četveronožac u opasnosti?

manta

Manta – graciozni stanovnik oceana