u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Mravi – sve što trebaš znati o njima

Kad si u prirodi, voliš gledati što rade mravi? Boriš se sad malo protiv njih u svom domu ljeti? Mravi su zapravo totalno super insekti, stoga ti mi otkrivamo 10 fora činjenica o njima koje sto posto ne znaš.

Mravi – zanimljivosti o tim malim stvorovima

mravi
  • Postoji oko 12.000 vrsta mrava diljem naše planete. Razlikuju se po veličini i boji, kojima se uvijek prilagođavaju okolišu.
  • Žive na svim kontinentima, osim na Antarktiku.
  • Bol koju osjećaš kada te upikne jedna vrsta koja živi u Amazoni, mnogi uspoređuju s boli koju osjećaš kada te pogodi metak.
  • Jedna vrsta crvenih mrava koja živi u Americi, jako voli pikati ljude i zbog nje se gomilaju računi kod doktora i veterinara za pomoć kod uboda. Liječenje na svih upiknutih ljudi i životinja na godišnjoj razini iznosi milijune.
  • Dok neki kukci žive tek par sati, jedna vrsta mravlje kraljice potegne i do 30 godina života.
  • Mrav može nositi predmet koji je 50 puta teži od njega, a ako je predmet teži i od toga – nema uopće problema. Mravi će se skupiti pa ga zajedno odnijeti u svoj mravinjak.
  • Mravi žive u kolonijama u kojima su podijeljeni prema svojim dužnostima. Jedna ili više kraljica legu jajašca, a ženke grade koloniju, traže hranu i brinu za male mraviće.
  • Mravi s krilima su zapravo mužjaci i jedini posao im je da s kraljicom prave male mraviće.
  • Mravi osjećaju vibracije na tlu, komuniciraju putem svojih antena i feromona. Feromon je hormon kojeg ispuštaju kroz tijelo i njime upozoravaju druge kada se pojavi neka opasnost. Koriste ga i da privuku suprotni spol ili da jave kako negdje postoji izvor hrane.
  • Najveća kolonija mrava na svijetu (koja se još i naziva superkolonija), okupila je 33 mravlje populacije i bilijunima radnika (tj. radnica, da budemo precizniji).

Znaš li da…

Kod nekih mravljih vrsta, mravi ratnici upotrebljavaju svoje specijalno modificarane glave da sa njima zatvore ulaze u mravinjak. Kada se mrav radnik vraća u mravinjak, dodiruje glavu mrava ratnika da bi mrav ratnik znao da pripada koloniji te da bi ga pustio natrag u mravinjak.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

žirafa

VIDEO: Bebe žirafa su baš nekako čudne i zabavne

američki rakun

Američki rakun: prava mala lopovska životinja