u

Kako životinje spavaju – priče o najčudnijim spavačima

Pitaš li se ikad kako životinje spavaju, kada, gdje i koliko im treba da se lijepo odmore? Mi ti donosimo nekoliko zanimljivih priča iz životinjskog svijeta. Predstavljamo najveće, najčudnije i najsmješnije spavače na našoj lijepoj planeti.

Kako životinje spavaju – rekorderi

Jedan od najvećih spavača na svijetu je ljenjivac. Ne zove se on tako bez veze. Ovaj sisavac dnevno okine čak i do 15 sati. I kad su budni – izgledaju kao da mjesečare. Hodaju (vuku se) brzinom od 2 i pol metra po minuti. Ukoliko u prirodi želiš sresti ovu životinju, samo gledaj prema krošnjama drveća i traži klupko krzna koje se udobno zavalilo i hrče.

S druge strane imamo albatrosa koji po cijele dane leti iznad oceana i odspava u letu nekih 40-ak minuta. Jedna od najvećih ptičjih vrsta na svijetu najčešće leti na autopilotu, ne koristi gotovo ništa vlastite energije, već laganini luta nebom nošen zračnim strujama.

Čimpanze su nama ljudima najsličnije po navikama spavanja. Spavaju oko 9 sati i obavezno si slože lijep krevet od granja i lišća na povišenom. Vole uživati dok odmaraju.

Za krave mnogi misle da su velike spavalice, zato što leže oko 14 sati na dan (preleže pola svog života). No one zapravo spavaju samo 4 sata, a san ih zna uhvatiti i onih par sati dok stoje (pa ubiju oko stojećki na par minuta).

Dupin je totalni čudak što se spavanja tiče. On spava samo s polovicom tijela, odnosno jedan dio mozga radi i jedno je oko otvoreno (da pazi na neprijatelje), a druga polovica odmara po dva sata. Onda se strane zamijene, pa drugo oko odspava još dva sata.

Prvakinje u power nap-u su žirafe. Pošto su stalno na meti grabežljivaca, moraju uvijek biti na oprezu. Jadnice spavaju tek 20 minuta dnevno i to im je dosta. Sličnu životnu kalvariju prolaze i pingvini, koji tijekom dana love tek koju minuticu sna.

Najslađi spavači su po nama vidre. Spavaju čak 11 sati dnevno, ali u paru. Dvije vidre plutaju na leđima i drže se za šapice.

Postoje i životinje nespavači – odnosno insekti. Primjer nespavača su pauci. Oni ne zatvaraju oči (jer ni nemaju kapke) i ne padaju u san kao ostala bića. Radije se sklupčaju negdje i smire se (štede energiju). I to im je dosta!

Kojoj životinji ti najviše sličiš po navikama spavanja?

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

šišanje pasa ljeti

Šišanje pasa ljeti – zašto nije baš dobra ideja

Kako se hrane životinje

Kako se hrane životinje – tko je najveći gurman, a tko pazi na prehranu?