u

Najsporiji sisavac na svijetu zove se ljenjivac i totalno je čudnovat

Ljenjivac je najljenija životinja na svijetu, toliko je miran da mu po krznu rastu zelene alge. Te alge mu omogućuju kamuflažu, pa ga je još teže uočiti dok visi na drvetu. Ovu vrstu životinja dijelimo po broju prstiju na prednjim nogama: postoje dvoprsti i troprsti ljenjivci. Upoznaj njihove čudnovate karakteristike.

Ljenjivac- karakteristike životinje

Ljenjivci nastanjuju krošnje stabala tropskih kišnih šuma od Srednje Amerike i područja Amazonije, pa do južnih područja Brazila.

Najveća brzina kojom se ovaj najsporiji sisavac kreće je 1,5 m u 1 minuti. I to onda kada se premeće s grane na granu. O hodanju ili trčanju nema govora. Ne mogu uspravno hodati po tlu, već su u potpunosti svojom građom prilagođeni za lijeno ljuljanje po granama.

Ljenivci imaju tijelo dužine oko pola metra i teže do najviše 9 kilograma.

Spavaju 15-20 sati dnevno viseći na drvetu, naravno. Navečer malo jedu lišće i voće, a ne treba im ni vode više od onoga što dobiju kroz prehranu.

Pare se i rađaju mladunce dok vise na drvetu, a bebe vise na mamama prvih 9 mjeseci života.

Puzanje po zemlji

Imaju jako slabe noge, pa ne mogu normalno hodati. Hvataju se za zemlju sa prednjim kandžama i vuku trbuh po zemlji dok se na taj način kreću.

Ako ih neka životinja napadne na zemlji, nemaju šanse. Na tlu su bespomoćni kao male bebe. Baš zato ne vole biti puno udaljeni od krošanja. Silaze na tlo samo jednom u tjednu kako bi obavili nuždu ili zato što su obrstili svoje stablo, pa idu na drugo.

ljenjivac

Začudo, dobri su plivači. Ako s grane padnu u rijeku, snaći će se bez problema. Mogu držati dah pod vodom i do 40 minuta.

Fora je kod njih to što glavu mogu okretati i do 270 stupnjeva, a za razliku od svih drugih sisavaca- dlaka im raste od trbuha prema ostatku tijela.

Vidi kako imaju slatke mladunce:

Ako su ti se svidjeli ljenjivci, vidi listu najčudnijih životinja na svijetu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

utrke golubova

Utrke golubova- sport u kojem golub vrijedi i više od 300.000 eura

utrka zečića

VIDEO: Utrka zečića koja stvarno postoji. Moraš vidjeti te dugouške!