u ,

Dan ljenjivaca

20. listopada se na cijelom planetu obilježava kao Dan ljenjivaca, u čast ovih predivnih i totalno usporenih životinja. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o životnom ciklusu ljenjivaca i njihovom prirodnom staništu.

Dan ljenjivaca

Iako je lijenost jedan od najvećih grijeha, za ljenjivce je to način života. I ime su dobili po svom najdražem hobiju – ljenčarenju. A tko bi ih krivio? Ove životinje cijeli svoj život provedu na drvetu.

Najveća brzina kojom se ovaj najsporiji sisavac na planetu kreće je 1,5 m u 1 minuti. I to onda kada se premeće s grane na granu. O nekom hodanju ili trčanju nema govora. Ne mogu uopće uspravno hodati po tlu, već su u potpunosti svojom građom prilagođeni za lijeno ljuljanje po granama. Spavaju 15-20 sati dnevno – viseći na drvetu, naravno. 

Fora je kod njih to što glavu mogu okretati i do 270 stupnjeva, a za razliku od svih drugih sisavaca- dlaka im raste od trbuha prema ostatku tijela.

Znaš li da imaju dva sloja krzna, u koje im se zavuku alge, gljivice i razne bube? Zbog algi imaju onu karakterističnu zelenu boju i zeleni odsjaj krzna, a i lakše se kamufliraju u okolinu. Neke su nove studije pokazale kako te alge i gljivice mogu pomoći u liječenju brojnih ljudskih bolesti, čak i raka.

Kako najbolje proslaviti dan ljenjivaca? Nemoj baš ništa raditi, samo hengaj. Ili pogledaj crtić Zootropola, u kojem je ljenjivac jedan od najzabavnijih likova.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

magarac

VIDEO: Mali magarac misli da je pas

najpopularnija imena za mačke

Najpopularnija imena za mačke po državama