u

Utrke golubova- sport u kojem golub vrijedi i više od 300.000 eura

Da, dobro piše – najskuplji i najbolji golub za utrke prodan je za 310.000 eura, a same utrke golubova se danas smatraju sportom. Saznaj kako je sve počelo i kako izgleda natjecanje, ali ne moraš ići van loviti goluba, jer nemaš šanse da se obogatiš. Šampioni se treniraju od kada se izlegu.

Utrke golubova – povijest

Prvi zapisi o pripitomljavanju golubova datiraju još iz Egipta, još od oko 3000 godina pr.Kr. Bagdadski sultan utemeljio je golublju poštu još 1150. g po.Kr, a tijekom godina su golubovi bili pismonoše u brojnim ratovima.

Golub Cher Ami bio je junak Prvog svjetskog rata, a nevjerojatnu priču o njegovim zaslugama možeš pronaći ovdje.

Utrke golubova nacionalni su sport u Belgiji od 1818. godine, kada je održana prva utrka na 160 kilometara.

Kako izgledaju utrke golubova

Golubovi se treniraju na način da se uvijek moraju vratiti u svoju golubinjak, pronaći put svojoj kući od bilo koje točke.

U utrci golubova, sve se natjecatelje pušta iz jedne točke u isto vrijeme, a pazi se da svima treba otprilike isto do njihove kuće.

utrke golubova

Golubovi se jako brzo orijentiraju i malo nakon što polete, odmah krenu prema svom domu. To je fantastično, jer se mi ljudi izgubimo na parkiralištu shopping centra, a golubovi pronađu svoj dom s udaljenosti od 100 km (najkraća utrka) do 1200 km (najdulja utrka).

Cijelo vrijeme natjecateljski golubovi imaju prsten oko nogu koji mjeri prosječnu brzinu. Kada se golub vrati kući, njegov trener učita podatke iz prstena, a golub koji leti najbrže u prosijeku trajanja utrke, postaje pobjednik.

Golubovi mogu tijekom leta postići prosječnu brzinu od čak 145 km/h.

Jesu li utrke okrutne prema životinjama?

Neki smatraju da jesu, jer puno golubova pogiba u utrkama, pogotovo u onima koje se odvijaju u lošim vremenskim uvjetima iznad kanala. Neki se pogube, a puno ih i nestane.

Neki kažu da nema razlike između treniranja golubova i treniranja pasa za natjecanja, a neki čak idu do kraja i tvrde da je manje okrutno trenirati golubove, nego jesti životinje u globalu.

Što ti misliš o svemu? Piši nam u komentarima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

VIDEO: Životinjski mladunci – predozirat ćemo te slatkim za kraj blagdana

ljenjivac

Najsporiji sisavac na svijetu zove se ljenjivac i totalno je čudnovat