u

Malo povijesti: Najpoznatije životinje na svijetu

Svi čitatelji portala Zoona.hr su veliki životinjoljupci, a kako i ne bi bili kada su životinje toliko zadužile čovječanstvo. Ovo su nevjerojatne priče o deset velikana, odabrali smo najpoznatije životinje u našoj povijesti.

10. Čimpanza Ham

Prvi primat koji je otputovao u svemir bila je čimpanza imenom Ham. Toj životinji put je završio puno bolje nego jednom našem drugom junaku kojeg ćeš pronaći niže na listi.

Ime je dobio po Holloman Aerospace Medical Centru u kojem je treniran zajedno sa šest drugih čimpanzi. On je odabran od NASA-e kao najbolji kandidat i lansiran je u kapsuli Mercury u svemir na dan 31.1.1963.

Put je trajao 16 minuta i Ham je odletio 250 kilometara od zemlje.

Put je na kraju prekinut zbog tehničkog problema i nedostatka kisika, a čimpanzića su spasili 3 sata nakon slijetanja. Dočekao ih je klopajući banane i naranče koje je imao sa sobom.

To je bilo prvo i jedino njegovo svemirsko putovanje, ostatak života je proveo u Zoološkom vrtu u Washingtonu. Živio je još 17 godina, nažalost vrlo usamljen.

9. Lavica Elsa

Ova je hrabra lavica prva od svoje vrste koja je puštena u divljinu. Njezina priča potaknula je na raspravu i razmišljanje o tome koliko je važno divlje životinje vratiti u njihovo prirodno stanište i zbog toga spada u najpoznatije životinje u našoj povijesti.

Sama Elsa je imala težak životni put, usvojena je sa svojim sestricama 1956. godine nakon što je ubijena njena mama. Sestre su završile u zoološkim vrtovima, a Elsini usvojitelji su napravili presedan i odlučili je naučiti osnovnim vještinama preživljavanja. Njezina priča ovjekovječena je u poznatom dokumentarcu Born Free i nekoliko knjiga koje su napisali posvojitelji.

Imala je tri mladunca koje je čak pokazala svojim udomiteljima, ali nije živjela dugo. Uginula je u šestoj godini života od bolesti.

Evo ideje za filmsku večer, trailer za film Born Free:

8. Kornjača Jonathan

Rođen je oko 1832. godine i najstarija je životinja na svijetu koja živi u zatočeništvu. Nadživio je i najdugovječnijeg čovjeka na svijetu za 65 godina. Za vrijeme njegova života odvila su se dva svjetska rata, promijenilo se sedam vladara na britanskom tronu i čak 39 američkih predsjednika.

Za svo to vrijeme Jonathan je mirno živio na otoku Sveta Helena koji se nalazi u Atlantskom oceanu. Da, to je onaj otok na kojem je boravio Napoleon, ali se njih dvojica nikada nisu sreli. Jonathan je na Svetu Helenu stigao 1882. godine kao mladić od pedesetak godina, a doputovao je, ni više ni manje, nego sa Sejšela. Johnatan je jedna stara, veličanstvena sejšelska divovska kornjača. Više o njemu pročitaj na linku.

7. Gospodin Magoo, mungos

Najpoznatijeg mungosa na svijetu svrstavamo među najpoznatije životinje pošto se našao usred političkog skandala i gotovo je ubijen zbog pritiska neinformirane javnosti.

Sve je započelo kada je neki mornar poklonio gospodina Magooa zoološkom vrtu u gradu Duluth koji se nalazi u američkoj državi Minnesoti i taj transfer nije bio baš posve legalan. Iako je bio jedini od te vrste na kontinentu, novinari i javnost su vršili pritisak na upravu vrta zbog straha da će se mungos razmnožiti i poremetiti ravnotežu u prirodi. Mungosi su životinje koje su potpuno imune na zmijski ugriz, love ih nemilice i jako se brzo razmnožavaju.

Ne vjeruješ? Pogledaj ovu borbu:

Na kraju priče, gospodin Magoo je ipak ostao u zoološkom i živio do 1968. godine. Dane je kratio pijući kavu sa šećerom.

6. Veliki svizac Punxsutawney Phil

Od 1887. godine u SAD-u i Kanadi se 2. veljače slavi Groundhog Day (da, kao film), u čast ove životinje.

Tada svizac izlazi iz duplje i prognozira vrijeme. Ukoliko vidi sjenu i vrati se na spavanac, znači da će biti još 6 tjedana zime. Ukoliko ne vidi sjenu i malo protegne nogice, znači da će proljeće doći brzo.

Navodno se ovo slavlje prenosi još od keltske i germanske tradicije, a nama se čini da je ekipi samo bilo dosta biti doma cijelu zimu i da su samo čekali neku priliku za tulum.

Prvi veliki svizac je dobio ime Phil još 1961. godine, a od tada se svaki svizoliki prognostičar zove Phil i svake se godine organizira slavica.

veliki svizac

5. Mačak Sam

Znamo da nam sad nećeš vjerovati i da misliš da smo već počeli izmišljati, ali mačak Sam je preživio čak tri brodoloma u Drugom svjetskom ratu.

Prvo je preživio potonuće broda Bismarck 1941. godine (tada je još bio poznat pod imenom Oskar) kada je poginulo 2000 članova posade, a nakon toga je preživio potonuće broda Cossack kojeg je pogodio njemački torpedo i u kojem je poginulo 159 ljudi. Preživio je i napad torpedom na brod HMS Ark Royal, a onda mu je valjda dojadilo to stalno potapanje i spašavanje, pa se smirio u Belfastu i živio mirno do 1955. godine.

4. Golub Cher Ami

Za vrijeme Prvog svjetskog rata golubovi su trenirani za prijenos poruka između Amerikanaca i Francuza.

Ovaj junak obavio je čak 12 misija, a najviše se istaknuo kada je sav ranjen, jednook i jednonog odnio važnu poruku i spasio više od 200 ljudi. Iako nagrađen ordenjem i zamjenskim umjetnim udom, Cher Ami je podlegao ozljedama jednu godinu nakon završetka rata.

Priču o njemu pogledaj u videu:

3. Konj Marocco

Ovog konja ovjekovječio je ni više ni manje nego sam Shakespeare, a bio je poznat po tome što je mogao plesati na dvije i četiri noge, brojati kovanice kopitima i nakloniti se.

1591. godine u Velikoj Britaniji bio je zvijezda broj jedan, a nama je to fora pa smo ga svrstali među najpoznatije životinje u povijesti.

Smatrali su da ima psihokinetičke moći, a zbog toga je gotovo i nastradao. On i njegov gazda su optuženi za vještičarenje, ali ih je sudac oslobodio kad mu se Marocco elegantno naklonio i osvojio ga svojom posebnošću.

2. Slon Jumbo

Ovaj slon se rodio 1861. godine i doputovao je iz Sudana u pariški zoološki vrt, a onda je premješten u londonski. Bio je jako mrzovoljan i nije se uklopio u zatočeništvo i zbog toga je prodan u cirkus. Tadašnja kraljica Viktorija dobila je tisuće pisama i molbi da se slonu pomogne.

Imao je grozan život zahvaljujući ljudima, bio je nesretan, pun ožiljaka i zdravstvenih problema. Od rođenja su ga iskorištavali, a na kraju je skončao na cirkuskoj turi u Kanadi, u nesreći vlakova.

1. Lajka, jedna i jedina

Rane godine provela je kao lutalica na moskovskim ulicama, a onda je ulovljena i namjenjena tome da postane astronautica. Završila je prva na našoj listi koja okuplja najpoznatije životinje zato što je Hruščov inzistirao da za rođendan boljševičke revolucije naprave nešto spektakularno, pa je odlučio poslati psa u svemir 7.11.1957.

Sovjeti su službeno poslali informaciju da je Lajka uginula od nestanka kisika, ali je kasnije izašlo na vidjelo da je uginula od vrućine i stresa.

Sviđa ti se ovakav sadržaj? Daj odi do Keksograda i vidi kako se postaje član portala, osvajaju nagrade i objavljuje sadržaj. Pokaži nam svog ljubimca, predstavi nam njegovu vrstu ili složi neki kul kviz.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

maltezer

Maltezer – sve pozitivne i negativne strane ove pasmine

nagradni natječaj

Gus – pobjednik natječaja za psa mjeseca