u

Šišanje pasa ljeti – zašto nije baš dobra ideja

Šišanje pasa ljeti se čini kao logična stvar, jer ne želimo da našim ljubimcima bude vruće. No, to zapravo uopće nije dobra ideja. Krzno treba održavati, ali psa nikako ne smijemo ošišati do gole kože (pogotovo sami kod kuće), jer je psu njegova dlaka ujedno i zaštita od sunca i visokih temperatura.

Šišanje pasa ljeti – razbijanje mitova

Većina pasa ima nekoliko slojeva krzna. Donje krzno im služi za očuvanje topline, a gornje krzno za regulaciju vlage (to je onaj dio koji se smoči i brzo osuši).

Krzno psima služi za zaštitu kože od vanjskih utjecaja, štititi ih od raznih parazita i nametnika, regulira njihovu tjelesnu toplinu (jako važno za ovu temu) i pomaže psu kod neke opasne situacije (pas se tad sav nakostriješi).

Psu pada dlaka zbog vanjskih utjecaja, a otpuštaju je i pri reguliranju unutarnje topline s vanjskom (zato se i linjaju kod promjene godišnjih doba).

Ukoliko pas gubi dlaku ravnomjerno i ne nastaju mu ćelavi dijelovi, onda je sve u redu i riječ je o normalnoj fiziološkoj pojavi.

Psi si sami uređuju dlaku lizanjem, ali je time unose u želudac. Ukoliko mu ne pomognemo pri uređivanju, puno će te dlake pojesti. Osim toga, uređujemo dlaku psa da se nastaju čvorovi i petljevi jer je to za svakog psa neugodno.

Ne šišaju sve svi psi isto, a pogotovo na “nulericu”. Mnoge vrste imaju zadane obrasce šišanja koja se preporučuju za samu vrstu. To će svaki dobar groomer znati.

Zato prije nego odlučiš svog psa pretvoriti u vojnika, obavezno se posavjetuj s nekim i prilagodi šišanje njegovoj vrsti i potrebama.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

coati

Coati (koati) – smiješni mali njuškavci

kako životinje spavaju

Kako životinje spavaju – priče o najčudnijim spavačima