u

Naskakivanje kod pasa – dominacija, hormoni ili samo igra?

Naskakivanje kod pasa je sasvim normalno. Moramo to istaknuti odmah na početku. Normalno je i kod mužjaka i kod ženki. Pas može naskakivati druge pse, ljude, pa i predmete poput jastuka ili plišanih igračaka. Saznaj zašto sve to psi rade i kako ih spriječiti.

Naskakivanje kod pasa – neugodnost

Naskakivanje kod pasa je ponašanje koje kod vlasnika zna izazivati osjećaj neugodnosti i nelagode. Pogotovo kada pas to radi pred drugim ljudima. Taj je osjećaj vrlo sličan onome kad s roditeljima gledaš film, pa krene scena sa seksom. Ne znaš gdje gledati, a u ovom slučaju moraš spriječiti psa da naskakuje nečiju nogu.

Situacija je pomalo smiješna, najčešće svima osim žrtvama naskakivanja. Pogotovo ako ti ljudi ne vole pse. Iako je naskakivanje kod pasa bezopasno (neki znaju režati usput) – postoje načini da ih se spriječi u svemu ovome.

Zašto psi naskakuju?

Naskakivanje djeluje kao potpuno seksualno motiviran čin, no to zapravo nije uvijek slučaj. Ta radnja je instinktivna i već smo rekli, potpuno prirodna. Postaje problem u ponašanju kada pas naskakuje ljude, uzrujava pse koje naskakuje ili kad je to učestalo ponašanje.

Ovo su najčešći razlozi naskakivanja:

  • Seksualnost/hormoni – nesterilizirani pas može naskakivati druge pse zbog hormona i seksualne privlačnosti. Ukoliko pas nije steriliziran, čin može rezultirati oplodnjom, stoga takvo ponašanje treba obavezno prekinuti odmah, ukoliko ne želiš štence. Ponekad će nesterilizirani pas naskakivati steriliziranog (ženke isto naskakuju, a to može i ne mora biti zbog seksualnog nagona). Sterilizacija kod nekih pasa rješava ovaj problem, ali ako pas stekne tu naviku, možda je se i nakon sterilizacije neće moći riješiti. Kada pas naskakuje ljude ili predmete, to može biti čin masturbacije.
  • Uzbuđenje – pas je možda veseo ili samo kanalizira nakupljeno uzbuđenje, energiju i stres. Neki to rade kroz lajanje, trčanje ili skakanje, a neki kroz naskakivanje. To je normalno za većinu pasa, ali se ponašanje može regulirati kroz trening ili usmjeravanje fokusa na nešto drugo. Neki psi naskakuju zato što traže pažnju ili im je samo dosadno. Probaj psu malo pojačati trening, dulje ga šetati i pružiti mu malo više pažnje.
  • Zaigranost – kao što se igraju tučnjave, tako se psi ponekad igraju naskakivanja. Mijenjaju se u tome i sve bude ok. To je sve ok, dok jednom ne zasmeta. Ukoliko primijetiš da jednom psu ne odgovara ovakvo ponašanje – preusmjeri pažnju psa na nešto drugo ili ga odvedi iz te situacije. Bilo bi dobro da se pas odaziva na svoje ime, pa ga lijepo pozovi i radite nešto drugo.
  • Zdravstveni problemi – iako ovo ponašanje najčešće nije povezano sa zdravstvenim problemima – postoji mogućnost da infekcije urinarnog trakta, kožne alergije ili stalna erekcija – potaknu naskakivanje. U tim slučajevima će se pas češće prvo lizati po genitalijama i trljati po kauču. Svakako provjeri s veterinarom, neka on isključi ovaj faktor.

Naskakivanje kod pasa – kako ga spriječiti

Naravno da ne želiš da pas naskakuje tvoje goste ili da naskakivanje potakne tučnjavu s drugim psom. Naskakivanje nekih predmeta također može biti opasno za psa.

naskakivanje kod pasa

No, na svu sreću, naskakivanje kod pasa se može riješiti kroz trening.

  • Uhvati psa na djelu – moraš psu pokazati da ne odobravaš ponašanje onda kada ga izvodi. Zazovi ime svog ljubimca i oštro mu izdaj zapovijed: ne ili stop. Ako je tvom psu drugo ime Ne, onda upotrijebi neku novu zapovijed, od koje ćeš napraviti jači efekt.
  • Nagradi psa – ukoliko pas na trenutak prestane s ponašanjem, daj mu nagradicu i preusmjeri mu fokus na omiljenu klopu. U tom trenu ukloni predmet njegove želje za naskakivanjem. Ukoliko klopa ne pali, upotrijebi neku piskutavu igračku. Cilj je da psu odvratiš pozornost.
  • Potraži profesionalnu pomoć – ako baš nikako ne ide (a to je vrlo vjerojatno zato što psu tvoja zabrana ne znači baš puno), možda je vrijeme da završite neki tečaj socijalizacije. Kroz tečaj će naučiti puno trikova, pravilnu reakciju na zabrane, lijepo hodanje i kako prestati s naskakivanjem. Win win win za tebe!
Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

mišji lemur madame berthe

Mišji lemur Madame Berthe – vrsta koja stvarno postoji

cvrčak

Fora istraživanje: cvrčak se ponaša drugačije kada nema publiku