u ,

Fora istraživanje: cvrčak se ponaša drugačije kada nema publiku

U Kanadi je provedeno jako zanimljivo istraživanje koje je otkrilo kako se cvrčak (a i drugi mužjaci insekata) puno agresivnije ponašaju kada imaju publiku. To je već ranije uočeno i kod sisavaca, ptica i riba.

Cvrčak a ne zločinac

Nije cvrčak kriv što ima potrebu da se pokaže. Jednostavno je, ako vidi da ga netko promatra dok se bori s drugim mužjakom – cvrčak će se ponašati puno agresivnije prilikom borbe i više slaviti u slučaju pobjede.

Cvrčci inače žive u zajednicama u kojima su konflikti normalni, oni se stalno bore oko ženki, hrane i teritorija. No, što ako maknemo sve te faktore? Što kada ulog nije tako visok?

Ispada da je ponašanje ovog kukca zapravo puno kompleksnije od borbe za preživljavanje.

Znanstvenici su ulovili cvrčke na polju (mužjake i ženke) te ih rasporedili u laboratoriju u male izolacijske komore. Nakon toga su spojili cvrčke u parove – one koji su uzgojeni u laboratoriju i one divlje.

U svakom slučaju, dva mužjaka su se uvijek posvađala i potukla.

Nakon toga su parove stavili u komore opet zajedno, ali ovaj put i staklo te jednog cvrčka iza stakla. Taj ne može do njih, ali ih može vidjeti i čuti. Gledatelj je u jednom slučaju bio mužjak, u jednom ženka, a u trećem iza stakla nije bilo nikoga.

Kada su sve ovo isprobavali, uvijek su sparivali cvrčke prema porijeklu – laboratorijske fajtere gledaju laboratorijski uzgojeni promatrači, a poljske borce – poljski promatrači.

Dakle, svaki par mužjaka se borio tri puta – pred mužjakom, pred ženkom i bez publike. Svaka borba je snimana i analizirana u slow motion-u.

Čisto da te uputimo i kako se bore cvrčci: mlate se antenicama, naguruju i grizu. Pobjednik slavi pobjedu kao da je doček nove godine – trese tijelo, klepeće krilima i svira neku super veselu pjesmu.

Istraživanje je pokazalo da se cvrčci agresivnije bore i više slave kada ih gleda drugi mužjak ili ženka. Divlji cvrči su bili još luđi oko pobjede nego laboratorijski cvrčci (zato što su naučili od drugih takvo ponašanje).

Zašto je tome tako? Zato što uz slavlje, mužjaci odmah bacaju šprehu ženkama (ženke vole dominantne mužjake), a i pokazuju se pred drugim mužjacima – upozoravaju da s njima nema petljanja.

Zaključujemo da su cvrči jako pametne bube koje uče iz konteksta, imaju kapacitet da zapamte i primjene benefite nekog ponašanja.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

naskakivanje kod pasa

Naskakivanje kod pasa – dominacija, hormoni ili samo igra?

fazan

Najsretniji životinjski mužjak na svijetu – fazan