u

Mišji lemur Madame Berthe – vrsta koja stvarno postoji

Stvarno nismo izmislili vrstu koja se službeno zove (od riječi do riječi) – mišji lemur Madame Berthe. To je najmanji primat na svijetu s ogromnim očima. Malo se zna o njima, znanstvenici ih još proučavaju, ali evo što su do sada opazili.

Gdje živi mišji lemur Madame Berthe?

To je endemska vrsta koju možeš pronaći samo na Madagaskaru. Na tom otoku žive na jednom malom području veličine 220 kilometara kvadratnih. Naseljavaju taj šumarak i stoički trpe velike svakodnevne promjene temperature, sušu i manjak hrane.

Karakteristike životinje

Mišji lemur Madame Berthe velik je oko 10 centimetara i ima rep dugačak oko 13 centimetara. Težak je samo 30 grama. Već smo rekli da su to najmanji živući primati na svijetu.

Imaju crvenkasto krzno i tamnu crtu koja ide od sredine ramena do repa. Oko velikih očiju (koje su odlične za snalaženje noću) imaju kruhove boje cimeta, ali im je glava općenito svjetlija od ostatka tijela.

Vole živjeti usamljeničkim životom i zapravo žive noću. Vrijeme provode na drveću, oko 10 metara iznad zemlje. Pola života spavaju solo, a pola s grupom drugim lemura. Tada obitavaju zajedno u gnijezdima od lišća i grana. Kada krene loše razdoblje za njih i velika suša, upadnu u svojevrsnu hibernaciju gdje uspore sve svoje vitalne funkcije.

Komuniciraju zvukovima i mirisima. Ostavljaju svoj mirisni trag, urin i izmet za markiranje teritorija ili najavu spolne zrelosti.

Jedu voće, cvijeće, ali i manje guštere.

Pare se samo jednom godišnje, u studenom. Iako nema baš puno podataka o njihovom razmnožavanju, čini se da malce rađaju u travnju ili svibnju. Imaju dvoje do troje malih lemura.

Ne zna se koliko žive u divljini i trenutno se smatraju ugroženom vrstom. Najveći neprijatelji su im ljudi (koji ih love i uništavaju im stanište), zmije, sove i mungosi.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

70 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

najmanja životinja na svijetu

Najmanja životinja na svijetu

naskakivanje kod pasa

Naskakivanje kod pasa – dominacija, hormoni ili samo igra?