Nije sve u veličini i pravi dokaz tome je jedan liliputanac – najmanja životinja na svijetu. Njena “veličina” je zapravo najveća prednost. Životinjski malci inače trebaju manje resursa za preživljavanje, mogu se češće razmnožavati i sakriti u najmanju rupicu na svijetu, ako je to potrebno da bi pobjegli od neprijatelja.

Najmanja životinja – problem s definicijom

Okej, znamo da je najveću životinju na svijetu vrlo lako vidjeti, ako znaš gdje gledati. Plavetni kit živi u svim oceanima i ima oko 200 tona. Gorostas.

No, koja je ona jedna najmanja životinja na svijetu? Čak i ako znamo gdje tražiti, hoćemo li je vidjeti? Čekaj, što uopće tražimo? Životinju? Koja je definicija životinje?

Nema vajde ni pitati znanstvenike, jer se oni oko toga prepiru već stoljećima.

Ajmo reći da je životinja organizam koji se sastoji od više stanica. Znamo da su sva živa bića sastavljena od njih i da ih čovjek ima trilijune. Bakterije imaju jednu stanicu, pa njih ne smatramo životinjama.

Najjednostavnije jednostanično biće nazivamo: prokariot. Prokariot nema nukleus, taj dodatak koji je zapravo jezgra stanice. Jezgru stanice ima eukariot. Sve životinje i naša ljudska vrsta – sačinjene su od eukariota.

Može li životinja biti nešto što ne vidimo golim okom? Iako biće koje gledaš pod mikroskopom vjerojatno ne bi nazvao životinjom, zaista postoje male parazitske meduze naziva Myxozoa. Imaju jedva 20 mikrometara.

No što je s onim životinjama koje možemo vidjeti golim okom? Koja je najmanja? Evo prestajemo s biologijom i kemijom, sad kreće prava priča!

Najmanja životinja na svijetu je… žaba!

najmanja životinja na svijetu

Ili bolje rečeno – žabica! Najmanja životinja se sakrila na Novoj Gvineji, drugom najvećem otoku na našem planetu. Jedva su je znanstvenici pronašli, pošto se može odlično kamuflirati među lišćem. O ovoj se vrsti još ne zna puno, zapravo gotovo ništa o njenom načinu života i hranidbenim navikama.

Službeno se zove Paedophyrne amauentis i velika je oko 8mm. To ti je veličina graška.

Otkrivena je 2009. godine i trenutno nosi titulu najmanje životinje. No, tko zna, možda će znanstvenici uskoro otkriti neku totalno novu mini mini vrstu.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

riječna kornjača

Riječna kornjača ispušta smrdac kao tvor

mišji lemur madame berthe

Mišji lemur Madame Berthe – vrsta koja stvarno postoji