u

Zašto pas ima rep?

Odgovor na pitanje zašto pas ima rep sigurno nije: zato da ima što loviti ili zato da ima s čime rušiti stvari po kući. Iako nam se čini da ga najviše upotrebljava za ove dvije stvari, pas kao i svi drugi “repaši”, koristi svoj rep za puno više toga.

Zašto pas ima rep

On mu pomaže da održi ravnotežu (kao kod mačaka) ili kao kormilo prilikom plivanja (kao kod dabra). Osim toga, psi komuniciraju uz pomoć svog repa, što mnogi već znaju.

Znamo da ukočeni rep znači oprez, a mahanje repom najčešće znači veselje. Ponekad mahanje repom može značiti i napetost, tako da se ne možemo u potpunosti osloniti na ovaj znak kod psa. Ukoliko želiš sto posto znati što pas osjeća u datom trenutku – bolje mu gledaj u oči (držanje na oku i buljenje znači da se sprema na reakciju).

Ovo su najčešće emocije koje nam otkriva rep i ostatak tijela:

  • Sreća – tada pas maše repom, ali i isplazi jezik, uspravi uši i pleše cijelim tijelom.
  • Strah – koji se očituje guranjem repa između nogu. Ako je pas malo uplašen (a to su najčešće štenci), onda zna podviti rep i malo mahati s njime. Ako je pas jako uplašen, onda će ga samo podviti pod sebe.
  • Uzbuđenje – pas maše repom, ali nije napetog tijela, drži usta otvorenima i nije se nakostriješio.
  • Dominacija – u tom slučaju pas visoko digne rep da nadvisi svog protivnika, naćuli uši i netremice gleda u njega.

Kako komuniciraju psi koji nemaju rep ili koji imaju manji rep? Uostalom, kako su oni ostali bez svog repa? E pa za to su krivi ljudi koji su im prilikom uzgoja odlučili iz različitih razloga skratiti ili posve otkloniti rep. No, osim njih, postoje i vrste koje već genetski gube rep, poput preslatkih korgija ili australskih ovčara.

U svakom slučaju, za repić se treba brinuti kao i za svaki drugio dio tijela psa. Na repić treba paziti (da se negdje ne zaboravi, npr. u drugoj sobi, iza vrata), dugi repić treba uređivati i psa se nikada ne smije potezati za njega. Repić isto može boljeti.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Spavanje sa psom u krevetu

Spavanje sa psom u krevetu – argumenti za i protiv

simptomi bolesti kod kunića

Simptomi bolesti kod kunića