u

SuperSuper

Kako naučiti psa da obavlja nuždu vani

Imaš štene i sada se pitaš kako naučiti psa da obavlja nuždu vani? Vjeruj, nije jako teško, ali zahtijeva strpljenje. Bit će boljih i gorih dana, ali na kraju svaki pas usvoji tu naviku i problema više nema. Evo 10 glavnih pravila za svladavanje ove vještine:

  1. Uspostavi rutinu – jer štene može držati mokraću onoliko sati koliko ima mjeseci. Primjerice, štene staro tri mjeseca mora van svaka tri sata. Idite van odmah po buđenju, nakon hranjenja i nakon igranja. Prvih tjedan do dva ćete stalno morati ići van, a kasnije tek tri do četiri puta.
  2. Psa vodi na isto mjesto u blizini stana ili kuće– neka ima svoj teritorij koji će označavati i na kojem će se rado olakšati. Psi i sami streme tome, tako da prvih par tjedana uvijek idite u šetnju istom rutom. Nakon obavljenje nužde, slobodno nagradi psa poslasticom.
  3. Pitaj psa prije izlaska: Idemo li piškiti? Neka zna što to znači. Nakon nekog vremena će na to pitanje djelovati izbuđeno (ako mu je sila) ili samo okrenuti glavu (ako mu se ne ide van).
  4. Ukoliko nisi ljubitelj nagrađivanja poslasticama, ne zaboravi usmeno pohvaliti psa nakon obavljene nužde u fazi treninga. Pohvali ga uvijek uzbuđenim glasom.

Ukoliko ti ovo sve zvuči jednostavno, ali se još uvijek pitaš kako naučiti psa da obavlja nuždu vani, kada vam se stalno događaju nezgode i pas se nekako ipak uspije olakšati doma, onda se drži ovih uputa:

  • Prvo vrijeme ne ispuštaj psa iz vida
  • Kada krene vršiti nuždu u stanu, pljesni rukama i prekini ga u tome
  • Kada prekineš psa u obavljanju nužde, izvedi ga van i nagradi za obavljanje nužde vani
  • Dobro očisti to mjesto gdje se pas popiškio ili pokakao – jakim sredstvom za čišćenje i antiseptikom. Psi imaju odličan njuh, pa će i sljedeći put vrlo vjerojatno krenuti obaljati nuždu na isto mjesto.

Ne viči na psa, ne plaši ga i ne živciraj se bespotrebno. Pripremi papirnate ručnike, sredstvo za čišćenje i povodac. Vrlo brzo će ovo sve biti iza vas, a ti ćeš svog psa odgojiti kako treba.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

nagradni natječaj

Nagradni natječaj – biramo najboljeg pernatog kućnog ljubimca

Koliko dugo žive ribe

Koliko dugo žive ribe u akvariju?