u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Koliko dugo žive ribe u akvariju?

Svi smo mi vidjeli one scene na filmu kada ribu bace u wc i jure po novu, kako klinac ne bi skužio da je riba uginula. Naravno, to je samo film. S druge strane, zanima nas koliko dugo žive ribe u akvariju, koje se isplati držati i koliko vremena možemo očekivati za suživot s našom omiljenom plivalicom.

O čemu ovisi koliko dugo žive ribe u akvariju?

Postoji nekoliko faktora, a vrsta ribe je možda najvažniji. Znamo da manje ribe žive kraće od velikih riba te ribe koje polažu jaja žive općenito dulje od onih koje rađaju žive mlade.

Najpopularnije ribe u svijetu su bete i zlatne ribice. Prve žive veoma kratko, do dvije godine. Zlatne ribice dožive i desetljeća.

Ukoliko su im uvjeti u akvariju povoljni – ribe će živjeti mnogo dulje. Kraći životni vijek imaju one ribe koje žive na nepovoljnom staništu.

Ribe s kratkim životnim vijekom

Popularna vrsta killifish živi tek godinu do dvije. Bette, koje smo već spomenuli, žive oko dvije godine. Ima slučajeva koji su poživjeli dulje, ali to je više iznimka nego pravilo. Pogledaj kako izgledaju najljepše bette na svijetu:

Ribice živorotke (platy, guppy, molly) najčešće žive manje od 5 godina.

Ribe s dužim životnim vijekom

Zlatne ribice su tu šampionke, mogu doživjeti i 25 godina. Naravno, ako se s njima dobro postupa. Piškori isto dugo žive, oko 15 godina, a zebra ciklidi i do 20 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

Kako naučiti psa da obavlja nuždu vani

Kako naučiti psa da obavlja nuždu vani

pijetao

Pijetao – vidovita ptica koja nam teoretski ne treba za dobivanje jaja