u

Zlatna ribica – omiljeni stanovnik akvarija i lik iz crtića

Uobičajena slika o ribicama potaknuta crtićima stereotipno prikazuje zlatnu ribicu u maloj okrugloj posudi, ukrašenoj dvorcem ili školjkicom. Zlatna ribica zapravo ne može kvalitetno živjeti u tom okruženju. One jesu među popularnijim ribama koje se drže u kućnim akvarijima, ali zahtijevaju adekvatniju opremu od one prikazane u crtiću.

Zlatna ribica, ili Carrasius auratus, latinski je naziv skupine više različitih varijanti ribica koje dijele isti gen. Najuobičajeniji je oblik zlatne ribice onaj kojeg kod nas zovu “klasični karas”, “zlatni šaran“, ili jednostavno, zlatna ribica.

Zlatna ribica – akvarij i oprema

Zlatne ribice su hladnovodne ribe i nije im potreban grijač u vodi. Optimalna temperatura vode za njih je između 20 – 22°C. Za svaku ribicu je potrebno osigurati oko dvadeset litara vode, a ukoliko imaš manji akvarij često ćeš morati mijenjati vodu, što je stres za samu ribicu. Obavezan je jak filter i biljke. Osim adekvatne filtracije nužna je i aeracija akvarija.

Akvaristi sve te informacije jako dobro znaju i prilikom kupovine važno je poslušati njihove savjete. Nemoj se začuditi ukoliko zlatna ribica pojede biljke u akvariju ili napravi nered. Gotovo nema akvarijske biljke koju ona neće pojesti ili iščupati iz podloge.

Sama podloga nikako ne bi trebala biti od pijeska ili šljunka jer se zlatne ribice vole igrati s kamenčićima. Bolji je izbor veće oblo kamenje i grane koje neće lako prevrtati. Ukrasi u akvariju ribičini su rekviziti za igru.

Čišćenje akvarija

Jesmo li spomenuli da je važna dobra filtracija? Ajmo to naglasiti još jednom: u akvariju je potreno osigurati maksimalnu moguću filtraciju, odnosno najbolje vanjske filtere s dobrim protokom. Voda se mijenja najmanje svaka dva tjedna, i to oko 20% od ukupnog volumena vode.

Zlatna ribica mora imati dovoljnu količinu dnevnog svijetla (oko 12 sati dnevno) i imati udaljen akvarij od prozora ili izvora topline. I mačke, naravno.

Zlatna ribica – prehrana

Zlatne ribice su velike proždrljivice, pa je potrebno paziti na količinu hrane koja im se nudi. Svejedi su i u doslovnom smislu te riječi. Glavninu prehrane treba sačinjavati posebna hrana za zlatne ribice u obliku pahuljica, kuglica i tableta, koja se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Od svježe hrane vole salatu, špinat, blitvu, kineski kupus i mrkvu.

Moraju dobivati hranu više puta dnevno u malim količinama.

Karakteristike zlatne ribice

Ovisno o veličini akvarija, zlatna ribica može narasti do 30 centimetara. Mužjaci se razlikuju od ženki po veličini peraja i imaju malu grbu na glavi. Kad spolno sazriju, kod muških primjeraka se mogu vidjeti bijele točkice na škržnim poklopcima.

Zlatna ribica je vrlo smirena životinja, dobroćudna i lako se može pripitomiti. Vole slušati glazbu i reagiraju na njene vibracije. Mogu naučiti i trikove. Pogledaj što sve mogu svladati i postani riblji trener:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

svinja kućni ljubimac

Mini svinja kao kućni ljubimac

zec

10 fora činjenica o životinjama