u

Znaš li da postoji crv “božićno drvce”?

Crv “božićno drvce” uvelike se razlikuje od svojih rođaka, koji se većini ljudi pomalo i gade. Ova životinjica izgledom i bojama podsjeća upravo na šareno božićno drvo. Živi u tropskim oceanima i kada nađe stanište koje mu odgovara, ostane na njemu i do 40 godina.

Ovom crviću iz tijela izrastaju dvije šarene krune stožastog oblika, stoga ova životinjica izgleda kao da zapravo nosi dva drvca na sebi. Te perjanice mu zapravo služe za disanje i hranjenje plantonima.

Crv “božićno drvce”

“Drvca” na crvu izrastu oko 5 centimetara, a tijelo crva zarasta u sam koraljni greben na kojem živi. Kako se greben razvija, tako obavija tijelo crvića, a perjanice ostaju slobodne. Ukoliko crv osjeti neku prijetnju, može uvući “drvca” u koralj.

Koraljni greben se formira u svojevrsnu tubu veličine 20-ak centimetara koja služi crvu kao utočište od predatora. Crvićevo tijelo nije toliko dugačko, stoga on ima mjesta skroz se uvući i sakriti u tubu.

božićno drvce

Postoji čak 13.000 vrsta ovih životinjica.

Muški i ženski crvići razmnožavaju se na način da ispuštaju u vodu jajašca i spermije. Ukoliko se oni sretnu u oceanu, jajašce se oplodi. Oplođena jajašca razvijaju se u ličinke koje žive kao plankton do 12 dana, a onda se talože na koralju, gdje se stvara sluz koja potiče razvoj vapnenaste cijevi u kojoj će živjeti.

Populacija ovih životinja je stabilna i ne love se za hranu od strane čovjeka. Jako su popularni među roniocima koji uživaju u njihovim bojama. Potencijalna prijetnja njihovom opstanku je smanjenje staništa i koraljnih grebena, čijeg su ekosustava sastavni dio.

Ovu životinjicu možete držati u svom akvariju, a preporučuju se samo za iskusne akvariste. Mora mu se osigurati minimalno 50 litara vode temperature oko 25 Celzijevih stupnjeva. Pomalo su sramežljivi i vole biti zaštićeni i u sjeni, dalje od izvora svjetlosti.

Obično se u akvariju drži nekoliko crvića pričvršćenih za kamen. Ne razmnožavaju se u akvarijskim uvjetima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

udomljavanje pasa

VIDEO: Preslatke reakcije klinaca koji su za Božić dobili kućnog ljubimca

jazavčari

VIDEO: Kako zamotati jazavčara za Božić (i malo o pasmini)