u

VIDEO: Kako zamotati jazavčara za Božić (i malo o pasmini)

Jazavčari su uzgajani kao lovački psi koji traže plijen prema mirisu. Lovili su jazavce, zečeve i lisice – životinje koje se skrivaju u tunelima u zemlji i dupljama. Veličinom i oblikom tijela savršeno su prilagođeni toj namjeni, ali nemoj da te njihova pojava zavara – to su opaki frajeri koji bez problema odmjere snagu s divljim jazavcem. Iako su nekada bili strastveni lovci, danas su odlični kućni ljubimci i velika atrakcija na izložbama pasa.

Jazavčari potječu iz Njemačke, mala su pasmina, ali nevjerojatno pametna, uporna, tvrdoglava, hrabra i zaigrana.

Osobine pasmine

Kome nije presmiješno kada mali jazavčar na onim kratkim nogicama ponosno hoda visoko uzdignute glave? Nema crtića u o životinjama u kojem jazavčar nije istaknuti lik.

Jazavčar je inače punopravni član kućanstva i pomaže u svemu. Izrazito je inteligentan, ali se malo pravi blesav, kao da ne kuži situaciju u kojoj te pokušava zaigrati, a ti baš ne stižeš ili kad napravi neku neku ludoriju.

Love sve: ptice, loptice i sve što tebi ispadne iz ruke. Jazavčar se nikada neće ponašati sramežljivo.

Kada zalaju nemaš osjećaj daje taj zvuk došao iz tako male pasmine. To bi moglo biti problematično susjedima u zgradi, pošto će jazavčar dojaviti svakog gosta, a najglasnije upozoriti na nepoznatu osobu.

Jazavčar se najčešće veže za jednu osobu i oko nje može postati posesivan. To bi trebalo ispravljati u ranoj fazi socijalizacije.

Pri odgoju vlasnik mora biti strpljiv i konzistentan, svaku slabost jazavčar će preokrenuti u svoju korist i tvoj problem.

jazavčari

Jazavčari u stanu

Nije problem držati jazavčara u stanu, to je mala pasmina, ali ipak treba svakodnevnu šetnju i rekreaciju. Jazavčar se nikako ne smije udebljati od previše hrane i premalo šetnje, a potreban je poseban oprez oko skakanja na namještaj i s njega.

Jako voli šetati, istraživati i kopati rupe.

Izgled pasmine

Jazavčari su visoki 20 – 23 cm, teže 7 – 14 kg. Mogu biti kremaste, crne, čokoladne, smeđe, crvene ili žutosive boje, jednobojni ili u kombinaciji.

Prema dužini dlake dijele se na dugodlake, kratkodlake i oštrodlake , a prema veličini samog psa na standardni, mini tip i tip kunićara.

Ima karakteristično duguljasto tijelo i kratke noge. Mišićav je od glave do repa, ima kratak vrat i simpatične duge uši. U njima se često nakuplja prašina, stoga ih je potrebno redovno održavati. Na noktiće isto treba paziti, a dlaku treba često češljati. Sve o održavanju higijene kućnog ljubimca potraži na linku.

Kratkodlakog jazavčara obavezno obući pri izlasku na niskim temperaturama.

jazavčari

Zdravlje pasmine

Generalno su zdrava pasmina, ali imaju problema s leđnim diskovima. Njih će jako opteretiti težina, stoga pazi da tvoj pas uvijek bude fit. Također, pazi kako skače s komada namještaja i uvijek kad ga nosiš (a znamo da hoćeš), rukom pruži potporu leđima, kao da nosiš bebu.

Jazavčari žive dugo, neki više od 15 godina.

Jazavčari i djeca

Jazavčari nisu tipični obiteljski psi i nisu pogodni za jako malu djecu (pogotovo kunićari). Nikada ne ostavljaj psa s djecom bez nadzora. To vrijedi za sve pse.

Jazavčari nisu za djecu mlađu od pet godina, ali kada djeca malo odrastu, to postaje neopisiva ljubav i urnebes.

Za ovo blagdansko vrijeme dajemo ti ideju kako zamotati svog jazavčara u ukrasni papir:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

božićno drvce

Znaš li da postoji crv “božićno drvce”?

korgi

20 razloga zbog kojih je korgi (corgi) fantastičan ljubimac