u

SuperSuper Volim!Volim!

20 razloga zbog kojih je korgi (corgi) fantastičan ljubimac

Korgi je pas s naslađom guzom na svijetu, slažeš se? Ta pasmina malog rasta i velike osobnosti osvojila je srca mnogih njuškoljubaca, a najpoznatija ljubiteljica je kraljica Elizabeta II. koja je u svom životu imala čak 30 korgija. Saznaj sve o pasmini korgi kroz 20 zabavnih činjenica o njima:

Korgi zapravo znači “patuljasti pas”

Na velškom jeziku naziv korgi je zapravo opis njihovog izgleda. Ova pasmina na kratkim zdepastim nogicama doseže visinu od tek 30-ak centimetara i teški su do 17 kg, ovisno o podvrsti.

Postoje dvije vrste korgi pasa

Korgiji se dijele na dvije podvrste: Velški korgi Pembroke i Velški korgi Cardigan. Podjela postaje službena tek 1930ih godina, a od tada veću popularnost imaju Pembroke korgiji. Sve razlike između ove dvije podvrste možeš pronaći na linku.

Imaju dlaku u nekoliko boja

Cardigan dolazi u tigrastoj, crvenoj i crnoj varijanti, a Pembrok u žuto – smeđoj, crvenoj s bijelim oznakama, crvenoj, crnoj i bijeloj.

korgi

Njihova povijest je nevjerojatna

Još u desetom stoljeću korgije su u Wales doveli Vikinzi, a prema legendi su korgiji vukli borbena kola koje su vozile vile u borbi ili su vile na njima jahale. Čak i danas navodno na leđima korgija postoji trag od vila koje su nosili.

Žive od 12 do 15 godina

U prosijeku Velški korgi Pembroke živi i do 15 godina, a općenito su vrlo zdrava pasmina. Imaju nekoliko karakterističnih bolesti za svoju pasminu, a većina je povezana s kukovima i kralježnicom. Uvijek moraš paziti na njegovo skakanje s namještaja, pošto se lako može ozlijediti.

Izrazito su inteligentni

Korgiji neprestano traže mentalne izazove i nikako se ne smiju dosađivati. Može ih se naučiti raznim trikovima i traže jako angažirane vlasnike.

korgi

Korgi se jako linja

Imaju dvostruko krzno i stalno im opada dlaka. Samo od onih s kauča možeš napraviti novog korgija u roku jednog dana. Jednom godišnje se još ozbiljnije linjaju, najčešće u proljeće. No, s druge strane, jako jako su mekani. Sve o njezi svog kućnog ljubimca pronađi na linku.

Pravilna prehrana je izrazito važna

Količina hrane ovisi o njegovim dnevnim navikama, starosti i zdravstvenom stanju. Jako je važno držati balans i ljubimcu osigurati dovoljan unos proteina, minerala, vitamina i masti. Imaj na umu kako oni obožavaju jesti i kod toga nikako ne treba biti popustljiv.

Rana socijalizacija je obavezna

Savjetujemo da pronađeš ozbiljnog uzgajivača i zdrave štence, a od šteneće dobi ih treba navikavati na kućna pravila, zvukove, socijalizirati ih i staviti lavež pod kontrolu

Korgi se obožava maziti

Ludi su za maženjem, a svojim će ponašanjem jako prilagoditi vlasniku. Ukoliko obožavaš grljenje i maženje s psom, tvoj korgi će uživati u tome i pružiti ti puno ljubavi. Uz to ćeš se baš dobro nasmijati njegovim nestašlucima:

Odlično se slažu s drugim životinjama

Odlično se slažu s drugim životinjama, a obožavaju druge pse. Vole se družiti sa svima i nikada neće raditi probleme ili se postavljati na druge. To je jedna fina gospodska pasmina.

Super su s djecom

Klinci se vole igrati i maziti s psima, stoga će druženje s njima biti pravi raj za korgije. Jako vole biti u centru pažnje.

Korgi je nekada bio sakupljač stoke

Neustrašiv i samostalan, korgi je nekada bio radni pas. Bez problema je okupljao stado, a iz tog vremena mu je ostao nepogrešiv instinkt za smjer. Korgi će bez problema pronaći svoj put kući.

Njihove poze su urnebesne

Najsmješnija poza koju izvode je ona u kojoj se u potpunosti opuste ležući na podu ispruženih šapica, kada podsjećaju na piceke ili krpu za pod.

Vole lajati

Ova pasmina jako je zastitnički nastrojena prema svom “krdu” i odličan je tjelohranitelj i kućepazitelj. Lopova će otjerati jakim lavežom i on nikada neće niti posumnjati da se iza tog ozbiljnog zvuka krije jedan mali patuljasti pesonja. Istina je da laju na sve i svašta, stoga tu naviku treba kontrolirati.

Korgi će te pratiti u stopu

Psi su općenito kao vrsta jako lojalni, ali Korgi je kao priljepak. Doslovce će se zalijepiti za tebe i pratiti te u svim aktivnostima. To uključuje odlazak na toalet i pod tuš. Tražiš svog korgija? Gdje je? Pa pokraj tvojih stopala, naravno.

Jako brzo trče

Iako izgledaju zdepasto, trče izrazito brzo. Nekada su optrčavali svoje stado, a danas čak sudjeluju na utrkama korgija. Presmiješni su dok to rade, naravno. Vidiš samo velike uši i debelu guzu koja juri po livadi.

Sve im se vidi na njuški

Po izrazu njihove njuške možeš točno vidjeti kako se osjećaju. Imaju presmiješne pretjerane reakcije i izgledaju kao likovi iz crtića.

korgi

Jako su energični

Aktivni su psi i mogu bez problema cijeli dan provesti u aktivnostima u prirodi, bez da se umore. S druge strane nisu hiperaktivni i ne trebaju duga istrčavanja.

Kombinacija s drugim pasminama je urnebesna

Miks korgija i bilo koje druge pasmine rezultira presmiješnim psom na kojem najčešće prevlada korgi oblik tijela. Pogledaj najluđe kombinacije:

Na web stranici BoredPanda posjetitelji su glasovali za najbolje mikseve. Najviše glasova osvojio je mješanac korigija i australskog ovčara, slijedi ga korgi miksan s pomerancem (da, i to postoji) te korgi miksan s njemačkim ovčarom. Svakako pogledaj miks s pit bullom, mi nismo mogli vjerovati!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

jazavčari

VIDEO: Kako zamotati jazavčara za Božić (i malo o pasmini)

orangutan

Pogledaj kako se beba orangutan zaljubljuje u svijet