u

Pogledaj kako se beba orangutan zaljubljuje u svijet

Hrabra beba orangutan spašena je od preprodavača i upoznaje se sa novim stvarima i iskustvima u životu. Inače, orangutan znači “šumski čovjek”, a ovi dugodlaki narančasti primati koji žive samo na Sumatri i Borneu, vrlo su bliski srodnici ljudi.

Orangutan veličina životinje

Orangutani imaju izrazito duge ruke, a od vrhova prstiju jedne ruke do vrhova prstiju druge ruke mogu imati i više od dva metra. Visoki su 1,5 m, a kada stoje njihove ruke gotovo da dodiruju zemlju.

Mužjaci mogu težiti i do 90 kilograma, a ženke su daleko vitkije – imaju samo 50 kilograma.

orangutan

Stanište

Duge ruke savršeno odgovaraju orangutanima koji 90 posto svog vremena provode na drveću tropskih šuma. Čak i spavaju na drveću, a velike i široke listove rabe kao kišobrane ili suncobrane, a od njih si naprave i krevet.

Dnevne su životinje i svakoga dana grade novo počivalište. Rijetko će dva puta prespavati u istom krevetu.

Prehrana

Rijetko se hrane mesom, glavnina prehrane za orangutane je voće i lišće, a ponekad se počaste insektima. Klopaju termite i ptičja jaja.

Orangutan – usamljena vrsta

Za razliku od drugih primata, orangutani vole živjeti kao samci, posebice mužjaci. Dok lutaju šumom ispuštaju karakteristične krikove kako bi naznačili kako vladaju tim teritorijem i kako je svima bolje da se ne približavaju. Ako misliš da je jutarnji krik tvoje mame da ustaneš nešto najglasnije na svijetu, imaj na umu da se krik orangutana čuje miljama daleko.

Ženke se znaju kratko udružiti i loviti zajedno, a mužjaci ih posjećuju isključivo u vremenu parenja.

orangutan

Usporedba s drugim primatima

Orangutani ne rabe alate kao čimpanze, ali rabe štapove za kopanje, borbu i češkanje leđa. U zatočeništvu mogu naučiti komunikaciju simbolima i jednostavne riječi.

Razmnožavanje

Veza mame i mladunčeta jako je čvrsta, mama se brine za mladunče čak 7 godina, sve dok bebač ne stekne sve potrebne vještine za preživljavanje.

Mame orangutanke posebne su po tome što rađaju jednom u osam godina, što znači da imaju najduži porodiljni od svih životinja na svijetu.

Orangutani žive dugo, a u zatočeništvu i do 60 godina.

Orangutan ugrožena vrsta

Obzirom da žive na samo dva mjesta na svijetu i da su ovisni o šumama, sječom drveća orangutani postaju ugrožena vrsta. S druge strane, orangutani rasprostanjuju sjemenje kroz izmet po cijeloj šumi i time su ključni za opstanak staništa.

Također, lovom na orangutane ljudi su jako ugrozili njihovu populaciju i opstanak na našem planetu. Ubijaju njihove majke kako bi oteli mladunce i preprodavali ih kao kućne ljubimce.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

korgi

20 razloga zbog kojih je korgi (corgi) fantastičan ljubimac

leptir

Leptir na livadi, a leptirići u trbuhu. Jedva čekaš proljeće?