u

Kul KulKul Kul

Izložbe pasa – što moraš znati o njima

Bez obzira ideš li sa svojim ljubimcem na izložbe pasa ili ih uopće ne podržavaš – ovo su informacije koje svaki pasoljubac mora znati o njima. Za početak znaj da je prva engleska izložba pasa održana u Newcastleu davne 1859. godine. Danas je možda najpoznatija izložba na svijetu upravo ona engleska, pod nazivom Crufts. Mi obožavamo gledati odlične snimke s te izložbe (kad je već ne možemo posjetiti).

Izložbe pasa u svijetu

Prva formalna izložba pasa u Sjedinjenim Američkim Državama održana je 1877. godine, a sponzorirao ju je Kinološki savez Westminster. Godišnje izložbe koje sponzorira ovaj kinološki klub u New Yorku i Međunarodni kinološki savez u Chicagu, dvije su najvažnije izložbe pasa u Sjedinjenim Državama.

Na svim tim izložbama se ocjenjuju pasmine (uvijek mužjaci i ženke odvojeno), u skladu s idealom pasminskih standarda (natjecatelji ne smiju nikako biti sterilizirani ili kastrirani).

Procjenjuju se veličina, proporcije, struktura kostiju, zubi, dlaka, muskulatura i pokreti psa. Najbolji mužjak tada se natječe protiv najbolje ženke za naslov najbolje pasmine. Pobjednici pasmina mogu se tada natjecati protiv drugih pasmina u svojoj skupini, i na kraju, pobjednici skupina natječu se za najboljeg na izložbi.

Izložbe u Hrvatskoj

Hrvatski kinološki savez organizira izložbe pasa diljem naše zemlje. Klikom na link možeš vidjeti raspored održavanja izložbi u 2021. godini. Svakako posjeti izložbu u svom gradu!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

igračke za hrčka

Igračke za hrčka – što možeš nabaviti na Ali Expressu

golubovi

Jesu li golubovi pametne ptice?