u

Jesu li golubovi pametne ptice?

Golubovi razlikuju 26 slova abecede i povezuju ih u cjelinu, razumiju da vide svoj odraz u ogledalu i mogu razlikovati ljude na fotografijama. Neki ih zovu gradskim štakorima, ali oni su zapravo super ptice.

Golubovi – u službi čovjeka više od 2000 godina

Prvi zapisi o pripitomljavanju golubova datiraju još iz Egipta, još od oko 3000 godina pr.Kr. Bagdadski sultan utemeljio je golublju poštu još 1150. g po.Kr.

Golubovi su se koristili u vojne svrhe još u doba Cezara, prilikom njegovog sukoba s Galima. U povijesti je ostala službeno zapisana 1870. godina kao ona u kojoj se golubovi prvi puta koriste za prijenos poruka. Bilo je to za vrijeme francusko – pruskog rata. Od tada se u europskim gradovima uz sve vojarne grade i golubinjaci.

Kada sva moderna sredstva komunikacije zakažu, onda se golubovi iskažu. U Prvom svjetskom ratu je korišteno čak 500.000 golubova za prenošenje poruka. U zahvalnost tim pticama je podignut i spomenik u gradu Lilu u Francuskoj.

Kasnije su golubove trenirali da spašavaju ljude na moru, odnosno da traže splavi koje plutaju. Kada detektiraju splav prema određenoj boji, imaju zadatak da odvedu spasioce do te točke.

Elvis Presley je obožavao golubove, a Mike Tyson se bavio uzgojem. Golubovi se danas drže za sport i zabavu.

Utrke golubova koje se održavaju diljem svijeta funkcioniraju tako da se sve natjecatelje pušta iz jedne točke u isto vrijeme, a pazi se da svima treba otprilike isto do njihove kuće. I ti pametni ptići bez problema uvijek pronađu put kući.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

90 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

izložbe pasa

Izložbe pasa – što moraš znati o njima

hrana opasna za pse

Hrana opasna za pse