u , ,

SuperSuper Volim!Volim!

Morski konjic – najbrižniji tata među životinjama

Postoje čak 54 vrste morskih konjica, a svi su redom neobični izgledom. Iako se vrste razlikuju veličinom (mogu biti dugački od 2 do 35 cm) i bojom, oblikom tijela svi oni podsjećaju na kopnene konjiće. Skrivaju se na morskom dnu i imaju sposobnost mimikrije (poprimanja boje okoline). Lebde u moru, lepršajući svojom leđnom perajom i zapravo nisu baš dobri plivači. Ukoliko se nađu u otvorenom i nemirnom moru, mogu nastradati. Jedinstveni su po tome što se za nerođene potomke brine tata.

Gdje žive

Konjici su sramežljive životinjice, možeš ih pronaći na morskom dnu obraslom morskom travom, u pijesku, koraljima, spužvama ili korijenju morskih biljaka. Žive u blizini morskih struja kako bi neprestano imali hranu na raspolaganju. U Jadranu žive dvije vrste: dugokljuni morski konjic (Hippocampus ramulosus) i kratkokljuni morski konjic (Hippocampus hippocampus).

Prehrana

Morski konjici su stalno gladni. Jedu planktone, male ribice i račiće. Nemaju ni zube ni želudac, a imaju toliko brz metabolizam da moraju stalno jesti kako bi preživjeli. Mogu pojesti i više od 3000 račića na dan. Kada love, prate plijen očima koje se kreću svako u svome smjeru.

Zašto je morski konjic najbolji tata

Morski konjic na prednjem dijelu tijela ima “džepić”, kao i klokani. U mušku trbušnu vrećicu ženka polaže svoja jajašca. Mužjak ih potom odmah oplođuje i brižno čuva (i hrani) sve dok se mališani ne izlegu.

Ovo je jedina životinje kod koje mužjak nosi nerođeni potomak. Osim što je morski konjic brižan tata, vjeran je supružnik. Konjici se vežu jedan za drugog doživotno.

Za kraj priče o morskim konjicima pogledaj jedan pravi obiteljski filmić:

Ako voliš morske životinjice, svakako upoznaj jednog vodozemca koji izgleda kao Pokemon.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

pasmine pasa

Top 10 prijedloga za vlasnike koji pate od alergija

kunić

Kunić – idealan kućni ljubimac