u ,

SuperSuper MwaMwa

Top 10 prijedloga za vlasnike koji pate od alergija

Oduvijek želiš psa, ali se i boriš sa alergijama? U njihovoj blizini pasa kišeš, curi ti nos i suze oči? Znaš li da glavni alergen u pasa nije dlaka, dakle tehnički tvoja alergija uopće nije na nju. Reakciju uzrokuje protein koji se nalazi u psećoj krvi (serumu), a kojeg psi izlučuju znojem i odbacuju kroz kožu, Može se naći u slini i mokraći.

Svaki pas ima taj protein, ali ga neki luče u manjoj količini. Predstavljamo pasmine pasa koji ne izazivaju alergijske reakcije.

Pasmine pasa za alergičare

Pudla

hiperalergenske pasmine

Pudle su na prvom mjestu među hipoalergenim pasminama i smatraju se jednom od najinteligentnijih. Možeš li zamisliti slatku pudlu kao lovca? Istina je, isprva su uzgajane kao lovački psi za vađenje divljači iz vode. Zaista ju je lako trenirati.

Pudla je izuzetno društvena, a pratit će te posvuda. Ne opada joj dlaka i ne linja se. Idealna je za dom.

Ova pasmina dolazi u tri veličine: standardnoj, mini i toy. Idealnu veličinu za sebe odabrat ćeš kada utvrdiš svoje životne navike i povežeš ih s njezinim potrebama (manja verzija psa traži nešto manje dnevne fizičke aktivnosti).

Spada među pasmine pasa koje treba češljati jednom tjedno i kupati jednom mjesečno, a kovrče lijepo oblikuješ sušenjem.

Shi Tzu

pasmine pasa

Još jedan vrlo inteligentan pas kojeg možeš svašta naučiti. Iako ima dugu dlaku, ova pasmina se veoma malo linja. S druge strane, zahtijeva puno brige oko krzna i svakodnevno četkanje.

Shih Tzu je lojalan, privržen, živahan, ali ponekad i tvrdoglav. Dresura ove pasmine pasa je potrebna u najranijoj dobi, ali će on uživati u svakom trenutku provedenim s tobom.

Jorkširski terijer

pasmine pasa

Jorkširac je još jedan bivši lovac, vrsta pasmine pasa koja je u početku uzgajana u te svrhe. Danas to više nisu, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala u njima. To je vrlo odana, hrabra i pouzdana pasmina koju znatiželja može dovesti u nevolju.

Lajanjem označavaju vlasništvo nad teritorijem, stoga im to treba što ranije izbaciti iz navike dresurom, što i neće biti prevelik problem.

Minimalno se linjaju, ali ipak zahtijevaju dosta brige oko krzna (preporučuje se svakodnevno češljanje ili četkanje).

Bedlington terijer

pasmine pasa

Ovo je pas s lakoćom prolazi ispite za službene pse, što dovoljno govori o njegovoj visokoj inteligenciji i poslušnosti. Znamo da više liči mirno pitomo janje, ali ima srce lava. Njegova terijerska krv ga tjera na puno trčanja i kretanja.

Idealan je za aktivne vlasnike, koji će ga razumjeti kad osjeti nagon da pojuri za mačkom. Naravno, i ovu pasminu su najprije trenirali za lov.

Bedlington terijer se minimalno linja, ali njegovo krzno zahtijeva redovito podšišavanje (svakih 6 tjedana) i redovito četkanje.

Portugalski vodeni pas

pasmine pasa

Ovu pasminu odabrala je obitelj američkog predsjednika Obame, pojavio se na naslovnici časopisa New Yorker i od tada postao planetarno popularan. To niti ne čudi, pošto je to vrlo inteligentan i hrabar pas, lak pri odgoju, nikad agresivan ili nervozan. Dapače, vrlo rijetko i laje.

Vrlo je aktivan pas pa je odličan izbor za aktivne obitelji s djecom, uredan je, čist i bez mirisa.
Dlaku je potrebno redovito češljati i četkati.

Šnaucer

Šnauceri kao i pudle dolaze u tri veličine – patuljasti, srednji i veliki – što znači da svatko može odabrati onu veličinu koja mu odgovara.

Ne spadaju u agresivne pasmine pasa, ali ponekad ako im ne omogućite dovoljno vježbe znaju bit tvrdoglavi i teritorijalni, jer je ipak njihova izvorna uloga nekada bila da čuvaju imanje.

To su znatiželjni i zaigrani psi koji vole učiti i raditi, idealni za obitelji s djecom i aktivne vlasnike. Laju relativno malo, ali će uvijek upozoriti kad netko dolazi, pogotovo ako tu osobu ne poznaje.

Zahtjeva svakodnevno četkanje i češljanje, a minimalno dva do tri puta godišnje i trimanje.

Basenji

pasmine pasa

Ovi psi nikada ne laju, održavanje krzna je vrlo lako, ne zahtjeva posebno održavanje, sam se čisti i nema baš nikakav miris. Basenji je vrsta pasmine pasa idealna za ljude s alergijama.

On je smiren, tih i odan kućni ljubimac, inteligentan i snalažljiv. Pomisliš li sada kako ima mačje karakteristike, u pravu si. Neovisni su i ravnodušni poput mačaka. Mrze kišu i mokro vrijeme. Njihova inteligencija često izgleda kao tvrdoglavost, izrazito su znatiželjnji, a prema strancima vrlo suzdržani.

Više će odgovarati iskusnom vlasniku nego početniku, a ne slažu se baš najbolje s djecom i drugim psima. 

Labradoodle/Goldendoodle

pasmine pasa

Ova pasmina još nije službeno proznata, a nastala je križanjem pudlice i labradora retrivera /golden retrivera s ciljem da se napravi hipoalergenski pas vodič za slijepe osobe. Najpopularnija je vrsta u Engleskoj, vole vodu i plivanje.

Ovo su veoma prijateljski nastrojeni i inteligentni psi i lako ih se trenira. Vole djecu, ljude i druge pse, a potrebno im je dosta aktivnosti. Zahtijevaju povremeno četkanje, a dlaka im može varirati od ravne do valovite i kovrčave.

Puli

pasmine pasa

Puli je pas čuvar s najluđom frizurom. Veseo je, pun energije i entuzijazma, voli zabavu i društvo i vrlo je simpatične naravi.

Općenito je zahtjevnija pasmina. S jedne strane traži iskusnog vlasnika, ima  tvrdoglavu i osjetljivu osobnost koju treba balansirati treningom, a s duge strane specifična dlaka zahtjeva dosta vremena za uređivanje. Iako se tako ne čini: voli trčati, brz je i agilan!

Dlaka im ne opada, ali već u najranijoj dobi je treba često raspetljavati i formirati. Dlaka može biti crna, bijela, siva ili krem. Više im odgovara život u kući nego u stanu i dobri su s djecom.

Maltezer

pasmine pasa

Već je na prvi pogled jasno, ovaj pas je jako nježan i smiješan. Osjećajan je, uzvraća ljubav i voli se maziti. Maksimalna težina je tek 4 kilograma.

Maltezer je izrazito živahan i zaigran, uzgajan je za društvo, a kroz godine starosti ne opada mu razina energije. Treba ih socijalizirati za malu djecu u ranoj dobi. Odličan je za život u gradu i preferira zatvorena mjesta.

Iako traži svakodnevnu njegu i četkanje, dlaka ovih životinjica ne opada mnogo.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Više komentara

Ostavi komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

kastracija pasa

Kastrirati psa ili ipak ne?

morski konjic

Morski konjic – najbrižniji tata među životinjama