u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Pudla – inteligentna, elegantna i ponosna

Pudla je simbol luksuza i elegancije. Uvijek je prikazana kao pratnja neke starije elegantne gospođe s natapiranom frizurom, hrpom nakita i cigaršpicom. Pudla je u filmovima i crtićima ošišana na onaj prepoznatljiv način s kovrčavim viškom oko šapa, na vrhu repa i na ušima.

U stvarnosti je pudla nešto sasvim drugo. Iako je ne možeš zamisliti onako ušminkanu kako skače u prljavu vodu, pudle su uzgajane kao psi koji hvataju patke iz vode.

Upravo je zbog te namjene nastala njihova prepoznatljiva frizura. Oni čuperci koji im se ostavljaju na nekim dijelovima tijela služili su za zaštitu od hladnoće, a ostali dijelovi tijela su se brijali kako bi pudla bolje plivala.

pudla

To je nacionalna pasmina Francuske, ali je zapravo nastala u Njemačkoj prije 400 godina.

Pametne, ponosne i izrazito pametne, pudlice su jedinstvena pseća vrsta koju je vrlo lako trenirati i koje će riješiti gotovo svaki zadatak koji se stavi pred nju. Pudla zapravo to i zahtijeva, njoj nikada ne smije biti dosadno. Zauzvrat će postati lojalan član obitelji i predivan ljubimac.

Pudla – četiri veličine

Postoje četiri standardne veličine pudlica, a od najmanje do najveće to su: toy (do 28 cm visine i do 4 kg), mini (do 35 cm visine i do 8 kg), srednja (do 45 cm) i standardna (minimalno 45 cm, do 27 kg kod ženski i do 32 kg kod mužjaka). Najveća, standardna veličina je zapravo najstarija i upravo su one lovile patke s lovcima.

pudla

Osobine pasmine

Iako tako djeluje, pudla nikako nije snob. Jako vole ljude i vole biti uz svoju obitelj. S druge strane, može ih se naviknuti da budu same duže vremena.

Pudlu nikako ne smiješ razmazivati (baš kao ni druge pasmine) i moraš je trenirati. Najviše vlasnika pogriješi kod toy i mini pudle, ponašajući se prema njima kao da su nemoćne bebe.

Mali pas ne znači manje treninga, to je pas u svom punom značenju, samo u manjoj dimenziji. Ukoliko tvoja pudla postane alfa u kući i sve je podređeno njoj, znači da postoji greška u odgoju. Ti moraš biti vođa vašeg čopora.

S pudlom se treba baviti i učiti je raznim trikovima. Ukoliko ti ne pronađeš zanimaciju svojoj pudli, pronaći će si je ona sama. Vjerujemo da to tebi neće biti toliko super.

Pudle se vole igrati i vole udovoljavati svojim vlasnicima. Jako paze na svoje ljude i uvijek će upozoriti lavežom na nepoznate ljude.

Pošto su pametne gotovo kao ljudi, brzo uče. Jako je važno da pudlu naučiš dobrom ponašanju, jer će biti izazov jednoj takvoj pametnici promijeniti životni stil. Jako dobro pamte.

Tvoja će pudla najviše uživati u svojim iskonskim nagonima – plivanju i vraćanju stvari poput bačenih loptica.

Pudla – održavanje

pudla

Pudle se ne linjaju i odličan su izbor za osobe koje pate od alergija. Mnogi alergičari drže pudlice bez ikakvih alergijskih reakcija.

Dlaka pudlice zahtijeva njegu kojom će ostati lijepa i zdrava. Tvoja pudla će gotovo sigurno trebati grooming tretmane. Dlaku svaki put treba četkati do kože, jer će se u suprotnom zapetljati.

Dolaze u mnogo boja: crnoj, bijeloj, sivoj, srebrnoj, smeđoj, boji kave i krem.

Pudla treba redovito čišćenje dlake oko očiju, a sve o održavanju zubiju, ušiju i noktića svog peseka potraži na linku.

Prehrana

Bez obzira koja veličina pudle je tvoj favorit, sve se one moraju hraniti u primjerenim količinama dva puta dnevno.

Treninzi će pudlici osigurati više nagradica u obliku poslastica, stoga treba biti umjeren. Niti jednom psu se ne smije davati ljudska hrana koja nije za njih i treba paziti na kilažu kućnog ljubimca. Debljina nepovoljno utječe na njegovo zdravlje, opterećuje kukove i leđa.

Odgovoran vlasnik si nikada neće dopustiti debelog psa.

Bez obzira na veličinu psa, svima treba svakodnevna šetnja i vježba. To su vrlo aktivni psi.

Pudla – zdravlje

Pudle su generalno zdrava vrsta. Ukoliko kupuješ psa, jako je važno da to ne bude putem oglasnika i da je tvoj pas od provjerenog uzgajivača.

Pudle najčešće imaju problema s displazijom kukova, epilepsijom, hipertirozom, očima i nogama.

Žive od 10 do 18 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

životinjske legende

Babun Jack – priča o vrijednom radniku na željeznici

repić

ANKETA: Biramo najslađi životinjski repić