u

Toy pudla Coco – prava Instagram zvijezda

Toy pudla Coco i njene objave na društvenim mrežama su nas oduševile. Tek joj je 10 mjeseci, a već na svom Instagram profilu the_princess_poodle ima preko 1000 obožavatelja. Sve o ovoj predivnoj pesici saznali smo od njene vlasnice Leone.

Leoni su pudle odavno bile simpatične, ali tek je ove godine odlučila postati vlasnica iste. Na samom početku razgovora nam je istaknula kako je bila svjesna kako je postati vlasnik bilo koje životinje velika odgovornost i obaveza te se prije odlučivanja na taj veliki korak dobro informirala. Upravo je u tom razdoblju odlučila da će zbog manjka informacija o pasmini od stvarnih vlasnika pudli, svoje iskustvo podijeliti na profilu, te osim kontakata s vlasnicima pudli iz raznih dijelova svijeta objavljivati svoje uspjehe, ali i probleme s kojima se susreće pri odgoju svoje princeze.

toy pudla
Na slici: Coco Izvor: Privatni album

Znamo da nije svaki pas za svakog vlasnika. Kakav mora biti vlasnik toy pudle?

Smatram da su se dolaskom Korona krize navike velike većine ljudi promijenile, pa su se tako i naše. Puno više boravimo u kući jer je omogućen rad od doma, te osim ljetnih praznika kada smo išli na more, nismo putovali. Primijetila sam da Coco u tome uživa, voli da smo doma i da se oko nje bavimo.

Toy pudle je moguće naviknuti na bilo kakav ritam života i raspored sukladno željama i načinu života vlasnika. Iako ih je moguće ostaviti dosta vremena same, one su vrsta koja je više od nekih ostalih privržena čovjeku i ne vole dugo ostati same te možda neće biti dobar izbor za ljude kojih pretežno nema doma.

Koje karakteristike najviše krase ovu pasminu?

Izuzetno su inteligentni, profinjeni i empatični psi. Za njih je specifično ponosno držanje, te skladna građa tijela, koja je prekrivena gustom, kovrčavom dlakom. Vrlo ih je lako dresirati te se radi o zaista impresivnoj vrsti, koja se odavno ubraja među najinteligentnije na svijetu. Odrasla sam s psima, a i neki od prijatelja su imala pse. Sve su to bili pametni psi, ali razlika koju primjećujem u inteligenciji i empatičnosti između drugih pasa s kojima sam odrasla i pudle je neusporediva. Netko mi je jednom rekao, jednom pudla – uvijek pudla, s čim bi se sada u potpunosti složila.

Koliko zahtjevno je njegovati pasminu i kako to činiti pravilno?

Krzno se pudlicama uopće ne linja, pa Coco nekad iz milja zovemo ovčica. Voli se kupati i sređivati, tako smo ju naučili još od kad je bila štene.

Krzno joj se mora redovito češljati, a uz to joj se po želji vlasnika brije dlaka na njuškici i šapama, čiste uši, čupa dlaka iz ušiju i peru zubi. Kako će dlaka izgledati, i hoće li biti stilski oblikovana u posebnu frizuru ili ne, prvenstveno ovisi o ukusu vlasnika. Iako većinu procesa sređivanja odrađujemo kod kuće, na šišanje i detaljno uređivanje ju vodimo kod groomera, otprilike svakih mjesec i pol.

Kako ju je najbolje stimulirati mentalno i fizički na dnevnoj bazi?

Pudle su psi koje je bitno stimulirati i fizički i mentalno. Preko dana su obično aktualni red igre, red maženja i red spavanja. Uz to, vodimo ju u nekoliko, što kraćih, što duljih šetnji. Voli sudjelovati u svim aktivnostima, i uvijek je u blizini, od kućanskih poslova (kao mala je nekoliko puta sama uključila robot usisavač), do gledanja televizije (reagira ako je na ekranu kakav pas). Kako joj ne bi bilo dosadno ima razne igračke, sniff box s umjetnom travom za skrivanje poslastica i nekoliko mozgalica za pse. Funkcionira tako da se u pretince stave poslastice koji se potom zatvore, a ona ih mora okretati kako bi otkrila nagradu. Zanimljivo je i njoj jer voli tražiti poslastice i njušiti, a i nama te nerijetko plačemo od smijeha na njene dogodovštine.

Kakva je toy pudla kao štene, a što očekivati kada odraste?

Prije nabavka pudle naglasila bi da je potrebno dobro se informirati te pronaći uzgajivača kojem vjerujete i koji vam omogući da vidite majku psa i štence kada se ostvari leglo. Ni sami nismo bili svjesni koliko je tržište pasa podložno prijevarama. Kad smo tražili po internetu uzgajivače malo je dostupnih informacija te smo i sami naišli na ljude koji se predstavljaju kao uzgajivači a nema ih na popisu kinološkog saveza, da bi kasnije saznala da nerijetko kradu slike ozbiljnih uzgajivača.

U više navrata prilikom šetnje su nas prolaznici vlasnici drugih pudli zaustavljali i u razgovoru pitali da li je Coco toy te komentirali kako su oni nabavili toy pudlu, da bi ona izrasla u mini ili srednju pudlu.

S iskustvom koje imamo s uzgajivačnicom Mon l’ami smo veoma zadovoljni te ih i sada nazovemo ukoliko imamo nekih pitanja.

Coco je još uvijek mlad pas te se njen karakter još nije do kraja promijenio. Ono sto primjećujem da je svakim mjesecom mirnija, poslušnija i vidi se napredak rada s njom. Na početku su naše šetnje izgledale da je htjela skakati na ljude i pozdravljati ih, sa svima se htjela upoznati. A sada prođe potpuno mirno pored prolaznika. Jedino je još uvijek „slaba“ na ostale pse i mačke prema kojima pokazuje želju za igrom.

toy pudla
Na slici: Coco Izvor: Privatni album

Kako se pasmina slaže s djecom i je li dobar pas čuvar?

Mi nemamo djece ali imamo nećake s kojima se izuzetno dobro slaže. Coco nikad nije zarežala, a i zalaje veoma rijetko, najčešće kada čuje pseći lavež na nekoj seriji ili filmu. Čak i poštar joj je drag i maše repom kada dođe na vrata.

Je li to pas koji ima samo jednog vlasnika?

Pudlice su obiteljski psi, voli cijelu obitelj, od uže, tako i šire. Točno zna tko je i naš prijatelj i prema njemu se ponaša veoma privrženo. Međutim, kako i svi psi voli imati vođu čopora te je to obično jedna osoba koju najviše sluša. S obzirom na to da ju ja treniram i dosta sam stroga u procesu učenja, rekla bi da mene nekako više sluša, ali to ne znači da je s drugim članovima obitelji neposlušna, naprotiv.

Je li istina da ih je lako naučiti naredbe i trikove?

Coco je već s 6 mjeseci usvojila mnoštvo naredbi, ponekad se šalimo da joj je osigurana karijera u cirkusu. Naravno, s obzirom na njenu dob dosta naredbi se još može poboljšati i treniramo često. Za sad zna: sjedi, lezi, okret na podu, okret stojeći, naklon, dati šapu, ustati na stražnje noge, okret u zraku stojeći na stražnjim nogama, proći ispod noge, mjesto, box, čekaj, dođi, pospremiti igračku na mjesto. Razumije još i: imena ukućana, traži, donesi, gladna, piškilo, loptica, frizbi, idemo.

S čime hranite svog ljubimca?

Coco je kad je tek došla kod nas jela suhu hranu za štenad, suhu hranu. Nakon toga smo joj davali isključivo sirovo pakirano meso što joj je izazvalo gastritis. Od tada smo joj u potpunosti promijenili prehranu, jede kombinaciju hrane od janjetine i hrane od ribe, a hrana koju jede se kuha samo u vlastitom soku i suši na sobnoj temperaturi.

Koju najvažniju uputu dajete svim novim vlasnicima ove pasmine?

Dobro proučite od koga nabavljate psa i raspitajte se što je vise moguće. Ne nabavljate igračku, nego psa koji će biti s vama i do 18 godina. Također bi savjetovala da ih od malena privikavate na češljanje i održavanje cijele rutine higijene, što uključuje pranje zubića, zvuk mašine šišača s kojim će im biti podrezivana dlaka i slično. Poželjno je da nabavite neku od igračaka mozgalica čime ćete im omogućiti da razmišljaju i zabavljaju se dok vi nešto drugo obavljate.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

zoona.hr

Zoona.hr slavi 1. rođendan

instagram nagradni natječaj

Instagram nagradni natječaj za tvog pesonju