u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Kunić – idealan kućni ljubimac

Hej, ja sam kunić! Vrlo sam privržen kućni ljubimac. Pitom sam, drag, veseo i inteligentan. Jako ću voljeti tvoje društvo. Znaš li da sam porijeklom iz jugozapadne Europe (Pirinejskog poluotoka) i sjeverozapadne Afrike? Razmišljaš li o meni kao svom novom kućnom ljubimcu? Najbolje da se upoznamo. Reći ću ti odmah sve o tebi.

Kunić je nakon pasa i mačaka statistički najmnogobrojniji kućni ljubimac. Postoji zaista mnogo pasmina, a najpopularnije su patuljasti i malih kunići, poput ovnolikih kunića, hermelina, rexa ili angora kunića.

Pitaš se koja je razlika između kunića i zečeva? Nas kuniće često nazivaju ‘zečevima’, ali mi to nismo. Mi pitomi kunići potječemo od divljeg kunića. Zečevi imaju dulje stražnje noge, dulje uši i užu glavu od nas. Mi živimo u grupama, zečevi ne.

Kunić – životni vijek

Životni vijek nam je oko 10 godina. Važno je znati da smo mi kunići jako društvene životinje i moraš nas imati barem dvoje. Idealan par je ženka i kastrirani mužjak.

Dvije ženke dobro će se družiti, ali samo ako se odmalena poznaju. Ženke znaju biti svađalice među sobom i često se međusobno ne podnose.  Naravno, nije uvijek tako i postoje prava ženska kunićka prijateljstva.

Dva mužjaka zajedno nije preporučljivo držati, a ako nisu ni kastrirani, može doći do vatrenih okršaja.

Mi kunići volimo komunicirati među sobom, čistiti se međusobno i ušuškati jedan uz drugog za spavanje.

Ponašanje kunića s drugim životinjama

Odlično se slažemo s drugim vrstama kućnih ljubimaca, ali to ne možeš postići na silu. Najbolje je da se s tvojim drugim ljubimcima postepeno upoznajem.

Njega kunića

Kada sam zdrav kunić, imam suhu njuškicu, bistre okice, gusto krzno i jako sam živahan. Noktiće mi moraš povremeno rezati. Često me četkaj, linjam se svaka tri mjeseca i moraš mi skinuti suvišnu dlaku. Jako, jako volim grickalice za zubiće poput jabuka.

Kunić – potrebna oprema

Nemoj me držati u kavezu. Daj mi barem 2 kvadratna metra prostora. Za dva kunića osiguraj dvostruko. U kavezu neću moći skakati i trčkarati, ogradi dio slobodnog prostora za mene. Tako ćeš biti siguran da neću gricnuti tvoje kablove i dijelove namještaja. Ukoliko me puštaš po stanu, pazi da se ne ozlijedim. Vrt dobro ogradi, znatiželjan sam i mogu odlutati. Mogu iskopati duboki tunel i preskočiti visoku ogradu.

Van mogu kada zatopli, oko travnja ili svibnja. Ukoliko smo se dogovorili da sam vani, nemoj me vraćati unutra, mene grije moja zimska dlaka.

U kavez stavi i igračke kako mi nikada ne bi bilo dosadno.

kunić

Prehrana

Najviše volim papati sijeno, možeš mi ga davati u neograničenim količinama. Pazi da uvijek imam svježe vode, a volim mrkvu, kelj, blitvu i peršin. S livade ću smazati djetelinu, cvjetove i listove maslačaka. U trgovini za kućne ljubimce za mene ima i gotova mješavina sjemenki.

Bolesti

Ukoliko primjetiš da nisam živahan, nemam tvrdu stolicu ili imam proljev, odvedi me veterinaru. Naša vrsta može imati dosta zdravstvenih problema, a među najčešćima su kokcidioza, respiratorne infekcije, vanjski i unutrašnji paraziti kao i nevoljno micanje glavom. Treba me redovno voditi kod veterinara, baš kao i svakog kućnog ljubimca.

Kunić – karakteristike vrste

Svaki je kunić poseban. Nemoj istog trena odustati od mene, pogotovo ako ti odmah ne skočim u krilo. Neki se kunići nikada neće jako voljeti maziti. Privuci me kakvom poslasticom i daj mi prostora. Doći ću do tebe, ja sam jako radoznao. Uživaj u meni, uvijek sam presladak, dok jedem, dok se mazim, dok skakućem, dok se čistim. Ja sam odličan ljubimac, ukoliko imaš uvjete za mene, budi moj vlasnik!

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

morski konjic

Morski konjic – najbrižniji tata među životinjama

britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka – leksikon pasmine