u

SuperSuper Volim!Volim!

Hrčak kao ljubimac – mala životinja, velika radost

Hrčak kao ljubimac uopće ne treba puno prostora i brige oko održavanja. Aktivni su noću, a danju spavaju. Ukoliko imaš lagan san, nemoj spavati s njim u sobi. Vesela je i zaigrana životinjica u kojoj posebno uživaju najmlađi.

Hrčak – životni vijek

Životni vijek hrčaka kreće se otprilike od 2,5 do 3 godine. Kao vrsta nisu skloni bolestima. Zdrav hrčak je vrlo aktivan, brzo se kreće, ima čisto i uredno krzno te tiho diše.

Što jede hrčak

Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotovu hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radić, banane, lješnjake, celer, kelj, brokulu i cvjetaču.

Vrlo je važno da osiguraš svom ljubimcu svježu vodu.

hrčak kao ljubimac

Koliko prostora je potrebno hrčku

Minimalne dimenzije kaveza moraju biti 60 x 50 x 40 cm. U njega treba postaviti kućicu za hrčka, bočicu za vodu, posudu za hranu te kotač za trčanje. Na dno kaveza postavlja se gotova stelja za hrčka, koju treba mijenjati jednom tjedno. Mjesto na kojem hrčak vrši nuždu potrebno je čistiti svaki dan.

Kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Kavez postavi dalje od direktne sunčeve svjetlosti ili drugih izvora topline te propuha.

Hrčak kao ljubimac

Hrčci su aktivni, znatiželjni i prilično neovisni. Zanimljivi su za promatranje, pogotovo dok jedu ili spremaju hranu u obraze. S njima treba postupati blago i izbjegavati glasne zvukove, brzo kretanje ili grubu igru. Ukoliko ćeš tako postupati s njim, hrčak će ti biti jako zabavan ljubimac.

Možeš ga naučiti na ruke, ali taj proces mora ići polako. Kada tek dođe u dom, pusti ga prvi dan da se privikne na novu okolinu. Nakon tog početnog perioda, pričaj mu malo da se nauči na tvoj glas i daj mu pokoju poslasticu. Finom ga klopicom namami van kaveza i neka ti se popne na dlan.

Nemoj ga nikada stiskati ili na silu vaditi iz kaveza. Malo po malo, vjerujemo da ćete postati cimeri i dobri frendovi.

Za kraj pogledaj kako izgleda prvih 30 dana u životu hrčka: klikom na link.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

hranjenje mačića

Kako othraniti mačića

medojedni jazavac

Najneustrašivija životinja na svijetu – medojedni jazavac