u

Simptomi bolesti kod kunića

Simptomi bolesti kod kunića jako su važni, odnosno – jako je važno da ih prepoznaš na vrijeme. Kunići relativno kratko žive i usprkos mišljenju mnogih – jako je važno da redovito idu veterinaru (kao i svi kućni ljubimci). Pogotovo ako primijetiš ove simptome.

Simptomi bolesti kod kunića

  • Kunić ne jede – najčešće zato što je bolestan. Neki neće ni piti vodu, malaksali su i izgledaju potpuno letargično. Ovaj simptom može ukazivati na jako puno toga, a čim ga primijetiš – trk do veterinara. Obično kad kućni ljubimac ne jede, znači da nešto ozbiljno nije u redu.
  • Kunić ne kaka (najčešće zato što ni ne jede). Razlog tome je loša prehrana u kojoj nema dovoljno vlakana (pa se na neki način začepio), mogu biti i problemi za zubima i problemi s jetrom.
  • Proljev – obično ukazuje na neke parazite ili bakterije, pa će kunić trebati veterinara.
  • Kunić zanemaruje svoju higijenu kada je ozbiljno bolestan. Inače su kunići jako čiste životinje. Ako vidiš da se ne čisti i izgleda neuredno, ima fekalije po šapicama, ćelavi na nekim mjestima – odmah odite veterinaru!
  • Kunić drži glavu nagnutu na jednu stranu ako dođe do neuroloških problema. To nikako nije dobro i tu najčešće nema pomoći, ali treba otići na pregled.

Promatraj uvijek svog ljubimca, prati kako jede i koliko pije vodu. Uvijek kada ga držiš u ruci, napravi mu mali sistematski. Prepipaj ga cijelog da vidiš ima li kakvih neobičnih izraslina na tijelu (koje se ne vide od dlake) i provjeri ukazuje li na bol kada mu dodiruješ neki dio tijela.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

zašto pas ima rep

Zašto pas ima rep?

maine coon

Maine coon mačka – vrsta s najluđim teorijama porijekla