u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Kako dresirati psa: vodič za neznalice

Tvoj pas je spreman za prve treninge, a ti se pitaš kako dresirati psa? Kaže se da ne postoje psi lošeg ponašanja, već vlasnici loših vještina učenja ponašanja. Psu se trebaju postaviti granice, a problemi najčešće nastaju upravo zato što ih nemaju. Dobro istrenirani psi su puno sretniji i zdraviji, a s njima i njihovi vlasnici.

Kako dresirati psa

Postoji više načina kako dresirati psa: možete se upisati na trening poslušnosti u nekoj školici, možete unajmiti trenera koji će s vama raditi individualno ili se pas može dati treneru na vježbu neko određeno vrijeme. S druge strane, puno vlasnika vrlo uspješno odradi dresuru i samostalno.

Samostalna dresura je odlična pošto ćeš uštedjeti novac, ali i stvoriti dodatne spone između sebe i svog kućnog ljubimca

Uspostavljanje rutine

Uspostavljanje rutine je nešto najvažnije za tvog kućnog ljubimca. Pas mora znati kada se što odvija u njegovom životu: kada se hrani, kada ide u šetnju, kada se s njime igra i ostalo. Pas tako stječe sigurnost i povjerenje.

  • Hranjenje psa– neka bude svakoga dana u isto vrijeme. Štenci najčešće jedu nekoliko puta dnevno, a odrasli psi dva puta. Količinu hrane je najbolje utvrditi s veterinarom. Hranjenje psa uvijek u isto vrijeme znači i da će pas ići kakati u isto vrijeme, što je odlično za slaganje rutine i učenje poslušnosti.
  • Odlazak u šetnju i kakanje treba obavljati ovisno o obroku i koliko psu treba da probavi obrok. Psi inače mogu pričekati ako znaju kada se obični ide van, ali trebaju znati da će to sigurno biti u neko određeno doba.
  • Šetnja i igra trebaju trajati minimalno jedan sat dnevno. Fizička aktivnost i mentalna stimulacija dobro će doći tvom ljubimcu. Izmorenost će doprinijeti smanjenju destruktivnog ponašanja psa kod kuće.
  • Vrijeme za trening neka isto bude svaki dan u isto vrijeme. Tome se trebaš posvetiti, a ne to raditi onako usput. Pas će se radovati svojim treninzima i maksimalno se za njih koncentrirati ako zna kada se odvijaju.

Kako dresirati psa – potrebna oprema

Za dobar trening zaista ne trebaš puno toga. Osnovna stvar je ogrlica i vodilica, a svakako odaberi one koje su tvom psu ugodne. Druga stvar koja ti treba su poslastice – nagradice, koje možeš kupiti u bilo kojoj specijaliziranoj trgovini ili preuzeti kod nas u Keksogradu.

kako dresirati psa

Trajanje treninga

Uspjeh se najčešće postiže ponavljanjem malih koraka. Najbolje bi bilo da trenirate dva do tri puta dnevno, a sam trening neka traje od 10 do 15 minuta. To je jako važno za štence, pošto oni ne mogu dugo držati pažnju. S druge strane, duži treninzi mogu odraslim psima postati dosadni. Započnite s učenjem osnovnih naredbi, jednu po treningu.

Učenje naredbi

Osnovne naredbe koje pas mora znati su: poziv u krajnjoj nuždi, sjedni, lezi i dođi. Sve ove naredbe moraš vježbati više puta i na više različitih mjesta. Prvo neka bude u domu, a onda i prilikom šetnje.

  • Poziv u krajnjoj nuždi: Ovo je poziv koji tvom psu može spasiti život. Pas te možda neće uvijek poslušati kada ga pozoveš da dođe, ali mora postojati jedna naredba na koju će se javiti sto posto. Tu ćeš naredbu primjerice koristiti kada u zadnji tren vidiš automobil i želiš da tvoj pas istog trena dođe do tebe. To je naredba koju nećeš često koristiti, a za nju odaberi posebnu nagradicu koju nećeš inače koristiti za ostale treninge. Moraš odabrati i ključnu, sigurnu riječ. To ne smije biti ni ti ime psa, niti riječ dođi. Npr. to može biti: Zoona (naš portal se čita: Z-O-N-A). Psu u treningu za tu naredbu moraš jako uzbuđeno i visokim tonom reći vašu ključnu riječ, raširiti noge i gestom rukama ga pozvati k sebi. Kada pas dotrči, daj mu tu posebnu nagradu i daj mu je puno. Neka se pas osjeća kao da je dobio na lotu. Jako je važno da nakon te naredbe pustiš psa da još uživa i radi što hoće. Neka nauči da to nije naredba kao poziv da dođe, jer će pas znati da to znači da se ide dalje (možda i doma) i da se više neće zabavljati. Dakle, poziv na nuždu mora biti zaista poseban. Prvo ga vježbajte doma u miru i tišini, a kasnije i vani u stvarnim uvjetima i u sve većim udaljenostima.
  • Naredba sjedni: Privuci pažnju svog psa i pokaži mu da imaš poslasticu u ruci. Drži poslasticu u šaci tik iznad nosa psa (ne previsoko, jer će pas pokušati skočiti). Rukom poslasticu pomakni natrag prema ušima psa, ali sve to čini blizu glave. Pas će isprva možda njuškom slijediti poslasticu, a možda će automatski sjesti. U svakom slučaju, onog trenutka kad pas sjedne, odmah reci “da!” ili “dobar pas“. Odmah i pruži svom psu poslasticu, nakon čega slijedi maženje i pohvala. Ovu vježbu ponavljaj sve dok pas ne počne automatski sjedati kada mu staviš poslasticu iznad njuške. Kada pas to dobro nauči, uz ruku s poslasticom jasno i glasno reci: sjedni! Nakon par takvih treninga, pas će na samu riječ sjesti.
  • Naredba lezi: Pokaži psu da imaš poslasticu u ruci i drži je iznad njegove njuške. Polako spuštaj poslasticu prema tlu. Čim su laktovi i skočni zglobovi tvog psa na zemlji, daj mu poslasticu praćenu pohvalom. Kao i kod naredbe za sjedanje, postupno dodaj verbalnu naredbu. Ponavljaj ovo sve dok tvoj pas ne legne samo uz verbalni znak.
  • Naredba dođi: U početku koristi omiljenu igračku ili omiljenu poslasticu kao nagradu. Drži nagradu u ruci, a zatim izgovori ime svog psa i riječ „dođi“. Izgovori to jasnim, uzbuđenim tonom. Ako je potrebno, napravi pokrete poput tapkanja koljena ili koraka unatrag. Čim pas dođe k tebi, nagradi ga i pohvali- ali pokušaj ne izazivati ​​pretjerano uzbuđenje. Nikad nemoj trčati za psom, jer će to zbuniti psa i pretvoriti trening u igru. Pokušaj to okrenuti tako da zazoveš psa i bježiš od njega. Tako će pas trčati za tobom. Psa uvijek nagradi pohvalom kada ti se javi.

Ukoliko pas odmah ne shvati što želiš od njega nikako ga nemoj gurati ili fizički prisiljavati da zauzme neki položaj. Također, nikako nemoj vikati na svog psa ili ga kažnjavati.

Hod na lajni

Svaki pas mora znati i lijepo hodati na lajni. Viđaš vani pse koji nemilice vuku svoje vlasnike? To ne smije biti slučaj kod malih, a pogotovo kod velikih pasa. Nema uopće potrebe za time da šetnja bude vlasniku noćna mora.

Hod na lajni je osnovna vještina koju mora naučiti svaki pas. Po zakonu, pas se ni ne smije kretati bez povodnika (komunalci pišu kazne za pse koji hodaju bez uzice). To nikako nije teško naučiti, a sve korake možeš pronaći klikom na link: Kako naučiti psa hod na lajni.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

101 bod

Jedan komentar

Ostavi komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

cijepljenje pasa i mačaka

Cijepljenje pasa i mačaka: sve što trebaš znati

tvorovi

VIDEO: Bebe tvorovi pokušavaju biti opasni