u

VIDEO: Bebe tvorovi pokušavaju biti opasni

Tvorovi su superzanimljive životinjica iz porodice kuna. Iako su ih ljudi pripitomili još od davnih vremena, nekako još uvijek vlada negativno mišljenje o njima (vjerojatno zbog smrada). A bebe tvorovi su baš posebno slatki i izgledaju kao likovi iz crtića. Pogledaj preslatki video s malim tvorićima i saznaj smrde li zbilja.

Smrde li tvorovi?

Tvorovi zbilja imaju neugodan miris koji je posljedica njihovih izlučevina iz spolnih, kožnih i perianalnih žlijezda. To je sasvim normalno i prirodno za ovu vrstu.

Ukoliko želiš tvora uza ljubimca, moraš znati da miris koji nastaje zbog analnih vrećica i spolnih žlijezda možeš riješiti samo kirurškim zahvatom.

Analne vrećice tvoru služe za označavanja teritorija i za obranu. Kada se tvor preplaši ili uzbudi, stisne svoje analne vrećice i pusti taj neugodni miris. No i tvor koji ne ispušta miris iz analnih žlijezda – smrducka. Za to su krive kožne žlijezde.

tvorovi

Tvor kao kućni ljubimac

Tvorovi jako vole spavati, a kada ne spavaju – onda puno istražuju. Super su za vlasnike koji nisu tijekom dana puno kod kuće, ali nisu baš idealni za djecu (grickaju).

Tvorovi moraju imati veći kavez i u njemu svoju hranu, vodu, pijesak za obavljanje nužde (mačji). Kada se tvora pušta po stanu (a to se mora), onda treba dobro paziti na njega. Svakako pazi na kablove i sve što može pregristi, ali i na to da se ne ozlijedi.

Imaj na umu kako svi tvorovi grizu (jače ili slabije), a na tebi je da ga od toga odvikneš. Možda će vam u početku trebati rukavica pri kontaktu, ali kada se sprijateljite, tvor će smiriti svoje grickanje.

Iako baš puno spavaju, kada su budni – trebaš im se posvetiti. Igrajte se skrivača, lovite se i uživajte skupa. Tvor je aktivna i vesela životinja, a kada je najsretnija onda se i veselo glasa. To glasanje se naziva doktanje.

Dobro se slažu s drugim tvorovima, mačkama i psima. Ptice i druge glodavce će nastavno svom nagonu pokušati poklopati. Nemoj ih nikada ostavljati skupa same u sobi.

tvorovi

Tvorovi – prehrana

Tvorovi su mesojedi i daje im se specijalizirana hrana za tvorove ili hrana za mačke. Može ga se hraniti kuhanim mesom pileta, purice ili zeca. Meso se ne smije začiniti, a vodu od kuhanja mu se može i dati za piće (naravno, ohlađenu).

Nikako mu se ne smije davati hrana i poslastice za pse, a najopasniji za tvorove su slatkiši.

Zdravlje

Tvorovi su osjetljive životinje i jako su podložni prehladi. Moraju se svake godine cijepiti protiv štenećaka. Obolijevaju od inzulinoma, ECE i bolesti nadbubrežne žlijezde.

Ukoliko tvor ide izvan kuće i u kontaktu je s drugim životinjama, treba ga se cijepiti i protiv bjesnoće.

Razmnožavanje

Tvorovi postaju spolno zreli u dobi od 6 do 8 mjeseci i ukoliko se ne pare kreću ozbiljni zdravstveni problemi. Zato je jako važno da ih se kastrira prije početka tjeranja.

Ženka nosi bebe u trbuhu 35-45 dana i može okotiti čak 18 mladunaca.

Tvorovi žive od 5 do 10 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

kako dresirati psa

Kako dresirati psa: vodič za neznalice

dizajnerski namještaj za kućne ljubimce

Dizajnerski namještaj za kućne ljubimce? Zašto ne!