u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Kako naučiti psa hod na lajni

Bez obzira koju vrst psa imaš, mi znamo kako naučiti psa hod na lajni. To je osnovna vještina koju mora naučiti svaki pas. Po zakonu, pas se ne smije kretati bez povodnika (komunalci pišu kazne za pse koji hodaju bez uzice). Naučiti to nije teško i bez obzira na to koliko sveukupno trikova psa planiraš naučiti, ovo će vam zaista olakšati suživot.

Kada i kako naučiti psa hod na lajni

S vježbom treba započeti što ranije, već od vaše prve šetnje. Mladi pas će brže naučiti, a stariji će trebati nešto vremena.

Nemojte koristiti ormice koje idu oko leđa, obična ogrlica s lajnom od 3 metra će biti najučinkovitija. Višak lajne omotaj oko ruke, ostavi dovoljno mjesta da lajna visi skoro do poda između vas. Lajna nikada ne smije biti napeta (to je najvažnija stvar za hod na lajni).

Korak 1.

Psa postavi uz sebe. Neka to bude na betonu, dalje od trave koja psa mami svojim mirisima. Lajna je opuštena i visi. Reci mu vašu riječ za tu naredbu. On može biti: hodaj, idemo, polako ili nešto što tebi odgovara. Reci to jako veselo, tako da pas instinktivno krene za tobom.

Korak 2.

U drugoj ruci drži super zanimljivu nagradicu za tvog ljubimca. To može biti komadić hrenovke ili salame. Samo da je nešto što on voli. Kad kažeš naredbu, kreni normalno hodati. Pas će te slijediti jedan ili dva metra. Pohvali ga i daj mu nagradu.

Korak 3.

Vježbaj ovo više puta, ali tako da produljiš vrijeme nagrađivanja. Jako je bitno da te pas gleda u oči cijelo vrijeme, da je fokusiran na tebe. Ne smije biti fokusiran na nagradu. Niti slučajno fokusiran na ruku s nagradom. Samo neka te malo po malo sve više prati.

Korak 4.

Kad pas već više metara lijepo hoda uz tebe, napravi test. Stani ili kreni u drugom smjeru. Ako te prati, daj mu nagradu. Ako te ne prati, kreni iz početka. Vlasnik mora biti brz kod nagrađivanja i pokude. Vježbaj hodanje s naglim stopom i naglom promjenom kretnje. Kad god je pas fokusiran, daj mu nagradu.

Nagrađivanje

Kada želiš da te pas sluša, nagradi ga hranom koja je određena za trening. Neka to bude nešto što jako voli. Bilo bi super kada bi bila jako mirisna. Primjer je hrenovka koju čuvaš u njegovoj suhoj hrani. Takva hrana ima super okus i miris. Nemoj odabrati neke kekse koje pas dugo žvače. U tom slučaju će cijeli trening omesti njegovo žvakanje hrane.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

parvoviroza

Parvoviroza kod pasa – saznaj sve o ovoj izrazito zaraznoj bolesti

bijeli nosorog

Bijeli nosorog uopće nije bijel, ali je zbog kljova na meti krivolovaca