u

Parvoviroza kod pasa – saznaj sve o ovoj izrazito zaraznoj bolesti

Parvoviroza je izrazito zarazna virusna bolest koja može ostaviti doživotne posljedice na tvom kućnom ljubimcu. Iako je danas stavljena pod kontrolu i veterinare rijetko posjećuju psi sa simptomima ove bolesti, ona se mora držati pod kontrolom. Saznaj kako je prepoznati i liječiti te zašto vodiš psa na cijepljenje svake godine.

Parvoviroza – uzročnik bolesti

Parvoviroza se prenosi na dva načina:

  • kada pas njuškicom prenese parvovirus iz izmeta zaraženog psa. Njuškajući štenci će rado provjeriti miris tuđe kakice i tako doći u opasnost
  • kroz indirektni kontakt, kada virus dođe do psa preko odjeće, obuće ili ljudske kože

Parvovirus na sobnoj temperaturi može preživjeti i dva mjeseca, a ne mogu mu naškoditi ni sredstva za čišćenje ili dezinficijensi. Još je gore vani, ondje virus živi mjesecima ili čak godinama, ako je negdje u hladu gdje nema sunčevih zraka.

Ukoliko ikad posumnjaš da na cipelama nosiš zaraženu kakicu, možeš je očistiti samo izbjeljivačem. To je jedino sredstvo za koje je dokazano da ubija ovaj virus.

Kada se pas zarazi, virus se duplicira i naseljava u tankom crijevu, limfnim čvorovima i koštanoj srži.

Parvoviroza- za koga je opasna

Za štence starosti od 6 tjedana do 6 mjeseci, koji nisu cijepljeni protiv ovog virusa. Štenci po rođenju imaju imunitet koji dobivaju od majke. Kako antitijela slabe, tako se odgovornost za zaštitno cijepljenje prenosi na vlasnika psa.

Simptomi

Svi uzgajivači i vlasnici štenaca moraju znati ove simptome:

  • proljev
  • bezvoljnost
  • manjak apetita i mršavljenje
  • temperatura
  • povraćanje
  • slabost
  • depresija
  • dehidracija

Svi su ti simptomi jako opasni i ukoliko se oni pojavljuju (bez obzira je li riječ o parvovirusu ili ne) trebaš odmah kontaktirati veterinara.

Parvovirus – liječenje

Najbolje je kada se virus otkrije na vrijeme. Nemoj se libiti kontaktirati veterinara kod prve pojave simptoma. Ukoliko štenac preživi tri do četiri dana infekcije, vjerojatno će se u potpunosti oporaviti. Veterinar će vas voditi kroz taj proces davajući psu tekućine i potrebne lijekove.

Prevencija

Parvovirus se može prevenirati na vrijeme bez ikakvih problema, iako statistika kaže da ni cjepivo nije 100-postotna zaštita.

No, bez cjepiva se ne može. Ono se preporučuje u 3 serije: prvo cjepivo je za sve štence starosti od 6 do 8 tjedana, drugo je od 10 do 12 tjedana, a treće od 14 do 16. Naši veterinari se uglavnom drže tri cjepiva i tog razmaka. Nakon toga se pas protiv ovog virusa cijepi jednom godišnje.

Necijepljeni psi ili oni koji nosu do kraja primili sva cjepiva – ne smiju biti u blizini necijepljenih pasa ili javnih površina gdje bi se mogli zaraziti. U gradovima ne znamo tko sve redovito cijepi pse, tako da trebaš biti na oprezu dok šećeš svog štenca.

S druge strane, socijalizacija je u tom vremenu važna, tako da trebaš svom psu osigurati igranje s drugim psima (koji su sigurno cijepljeni) u zaštićenom prostoru.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

međunarodni dan strvinara

5. rujna – međunarodni dan strvinara

pas hod na lajni

Kako naučiti psa hod na lajni