u

Spavanje sa psom u krevetu – argumenti za i protiv

Spavanje sa psom u krevetu neki ne mogu shvatiti, čak i ako imaju psa. Neki pak ne mogu ni sklopiti oči bez četveronožnog hrkala kraj sebe. Spavanje s kućnim ljubimcem ima svoje pozitivne i negativne strane, a na tebi je da odlučiš gdje će tvoj ljubimac provoditi noći. U svakom slučaju, što god da odučiš, provodi to od prvog dana i nemoj psu malo dopuštati penjanje na krevet, a malo ne.

Spavanje sa psom u krevetu – zašto nije dobro

Spavanje sa psom je donedavno bilo potpuno nezamislivo. U nekim krajevima pas još ne smije niti ući u kuću. Danas je spavanje sa psom sve prihvaćenije. No, ima to svoje negativne strane.

Kod cimerstva u krevetu nije dobro to što te pas može buditi prilikom mijenjanja položaja na krevetu, skakanja s njega da ode po vodu ili kod skoka pri povratku u krevet. Neki psi se žele zavući pod pokrivač, pa te mogu i tada probuditi. Stalno prekidanje sna nije dobro, a najgore je u prvim mjesecima kada u polusnu neprestano paziš da tvoj partner ili ti ne zgnječite psa dok je još štene.

Kad smo kod partnera, oboje morate biti sto posto za psa u krevetu i pronaći način da ostvarite svoju intimu usprkos tome što imate kućnog ljubimca.

Mnogi kažu da im je žao buditi psa koji je zauzeo cijeli pokrivač, pa se smrzavaju dok spavaju. Koliko god to bilo slatko, budimo realni – nije baš dobro za tebe.

Osim toga, pas se može osokoliti pa smatrati da je on vlasnik kreveta, a ti ljubimac kojem on dopušta boravak na njemu. Zato je važno da psa uvijek pozoveš u krevet, a ne da se podrazumijeva da ga zauzme kada mu god paše.

Za kraj moramo spomenuti higijenu i parazite koje pas može donijeti u krevet. Buhe, krpelji i ostali nametnici nisu igra i teško ih je kasnije otjerati iz madraca. Jako treba paziti na higijenu kućnog ljubimca kojeg dovodimo u krevet.

Kako psi pozitivno utječu na san?

Neki se jednostavno osjećaju sigurnije kada je pas blizu njih. Imaju osjećaj da će ih pas zaštititi i lijepo im je kada je pas uz njih. Neki psi bi to zaista i napravili, a neki bi prespavali tri potresa i premetačinu kuće. Al dobro, važno je kako se ti osjećaš.

Nekima paše to što ih ljubimac grije, a neke umiruje disanje psa dok spava. To je sve super i dok je oboma ugodno, mi vas podržavamo.

Mali trik – kako psa naučiti da spava pored kreveta

Ukoliko želiš da tvoje štene spava kraj kreveta, a ne u krevetu – jako je važno da to odlučiš prije njegova dolaska u dom i držiš se toga oduvijek i zauvijek.

Pored kreveta složi psu njegov krevetić, najbolje kutiju ili kavezić u kojem je dio za spavanje (jastuk ili dekica) i pelena za obavljane nužde (jer malo štene ne može zadržavati mokraću cijelu noć).

U deku možeš sakriti sat (koji nema neke sitne dijelove koje će pas pogrickati), a kuckanje sata će psa podsjetiti na kuckanje srca njegove mame.

Štene će prvih par dana zasigurno plakati noću, pa ga pokušaj umiriti s tkaninom na kojoj je miris njegove obitelji (daju je svi uzgajivači).

Možeš i ti skinuti majicu kojoj si proveo/la dan i ubaciti je u kutiju. Tvoj miris će isto smiriti psa i vezati ga jače uz tebe.

Izdrži samo, znamo da nije lako, ali pas će brzo naučiti da spava u miru kraj tebe.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

afrički jež

Afrički jež – najčešće bolesti koje more ovu predivnu životinjicu

zašto pas ima rep

Zašto pas ima rep?