u

Afrički jež – najčešće bolesti koje more ovu predivnu životinjicu

Afrički jež je super kućni ljubimac, a svi smo pratili najpoznatijeg ježića od svih, Instagram zvijezdu – Mr. Pokeeja. Sve što moraš znati o držanju ove životinjice potraži klikom na link, a mi dalje pišemo sve što moraš znati o bolestima koje pogađaju ove ljubimce i kako ih prevenirati.

Paraziti

Ukoliko bodljice tvog ježa naglo počnu ispadati, jež se stalno češka i koža mu je suha – to znači da se neki parazit naselio na njega. Te parazite nećeš moći vidjeti golim okom, ali će ti njihovu prisutnost potvrditi veterinar, koji će uzeti bris s ježeve kože.

Jako je važno da očistiš dobro sve površine na kojima jež boravi, a podlogu i posudice iznesi van ili stavi u zamrzivač. Paraziti najčešće ne podnose jako niske temperature, tako da ih je najbolje dobro ohladiti ;).

Problemi sa zubićima

Vidiš da tvoja ježurka ima puuuuno zubića. Afrički jež ima čak 44 zuba. Ukoliko se nakupi kamenac, zubi se okrhnu, jež ozlijedi zubno meso dok gricka – znaju nastati problemi. Tada ćeš morati do veterinara, ali svakako kad god možeš – očisti malo ježu zube. Jako je važno da se na njima ne nakuplja puno kamenca.

Tumori i upale reproduktivnih organa

S ovim problema imaju i psi i mačke, tako da je najbolje da svog ježa steriliziraš i kastriraš s nekih 6 do 8 mjeseci života. Inače znaju imati gnojne upale maternice i slične probleme.

Neurološka oboljenja

Neki ježevi imaju neurološki problema. To se vidi kod hodanja (klimavo hodaju), trzaju glavom i imaju čudne pokrete. To stanje se kasnije samo pogoršava, sve dok ne nastupi paraliza. Do sad ovaj problem nismo uspjeli riješiti, a čini se da je genetske prirode. Eto, čisto da znaš.

Kao i svaki ljubimac, tako i mali jež mora redovito veterinaru. Jako je važno da pratiš ponašanje svog ljubimca i reagiraš na vrijeme kod svake promjene.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

leopard gekon

Leopard gekon kao kućni ljubimac – vodič za početnike

Spavanje sa psom u krevetu

Spavanje sa psom u krevetu – argumenti za i protiv