u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul

Afrički patuljasti jež – celebrity s pokrićem

Misliš li da je Mr. Pokee bio najslađe biće na svijetu? Taj afrički patuljasti jež i danas ima celebrity status na Instagramu. Ukoliko te zanima ova životinja, donosimo ti sve što moraš znati o vrsti. Patuljasti ježevi jednostavni su za držanje, nisu agresivni i lako ih je pripitomiti. Nemaju neugodan miris i ne izazivaju alergijske reakcije. Noćne su životinje i idealni su za zaposlene osobe. Ili avanturiste.

https://www.instagram.com/p/B37R3u9pa-s/?utm_source=ig_web_copy_link

Afrički patuljasti jež – karakteristike

Porijeklom je iz Afrike, ali također živi i širom Europe, Azije i na Novom Zelandu, a pripitomili su ga Rimljani još u 4. stoljeću prije Krista.

Kada odraste, veličine je od 17 do 24 cm. U prirodi živi 1,5 do 3 godine, a držanjem s ljudskim vlasnicima 6 – 9 godina.

Mali je sisavac, kukcojed, iz porodice Erinaceinae, a osnovna karakteristika su mu  male bodlje, dugačke oko 3 cm.  Bodlje im služe prvenstveno kao zaštita, nisu otrovne i skrivaju fino bijelo krzno trbuščića. Imaju ovalan oblik tijela i kratak repić.

Najrazvijenije im je čulo mirisa i imaju odličan sluh. Najčešći su u normalnoj pepeljastoj bolji, a kod nas su sve popularniji albino afrički patuljasti ježevi.

Smještaj afričkog patuljastog ježa

Kavez mora biti dovoljno velik, kako bi ježić mogao rovati i zakapati se. Jako se voli skrivati i u kavezu mora imati svoje sigurno mjesto. Možeš ga napraviti od krpica ili cijevi. Ježu treba omogućiti mnogo vježbe tijekom noći, mora imati kotač za trčanje, razne igračake i mjesto za penjanje.

Jede suhu i vlažnu hranu, a mora imati pojilicu za vodu. Ukoliko ježić ne zna piti iz pojilice, osiguraj mu posudicu. Moraš ga držati na sobnoj temperaturi, ukoliko zahladi, odspavat će zimski san.

Afrički patuljasti jež nikako ne smije biti izložen direktnom suncu!

afrički jež

Što jede afrički patuljasti jež

Jež je svejed. Glavnu prehranu afričkog patuljastog ježa čine insekti (crvi, skakavci, cvrčci, paukovi i gliste). Svaki vlasnik mora biti spreman osigurati mu i taj dio prehrane. Preporučuje se davati mu hranu za mačke, dehidriranu ili mokru. Rado jede voće (jabuke, banane, dinje, borovnice) i povrće (rajčice, špinat, mrkva, salata).

Ježa uvijek treba uzimati čistim opranim rukama, da bi se što brže navikao na miris vlasnika. S njime treba postupati vrlo nježno kako se ne bi uplašio. Nisu boležljivi. Nakon kontakta s ježom treba oprati ruke te mu redovito čistiti i održavati kavez.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Zoona.

kraljevska kobra

Kraljevska kobra: jednim ugrizom može ubiti slona

papiga

Papiga kao ljubimac – može biti fina dama ili bezobrazna brbljavica