u

Buhe kod pasa – kako ih prepoznati i kako ih se riješiti

Buhe kod pasa su problem koji najčešće počinje s time da se tvoj pas počeška koji put, onda vidiš neke nove čudne točkice po kući i dlaka tvog ljubimca počinje izgledati sve gore i gore. I prije nego se uspiješ psihički pripremiti za najezdu buha, evo ih mali milijun na tvom psu.

Buhe simptomi

  • Pas se češka

Ukoliko primijetiš da se pas stalno češka ili grize svoje krzno, možda su uzrok toga buhe. To je prvi i osnovni znak. Pse svrbi ugriz te krvopije, ali i sama supstanca koju buhe ispuštaju u kožu dok je grizu. Znamo da je bljak, ali ide još gore 😉

  • Crne točkice

Buhe ostavljaju crne točkice iza sebe koje izgledaju kao zrnca papra. Vidjeti ih možeš u krevetu svog ljubimca, tepihu ili drugim mjestima gdje pas redovito boravi. Te točkice su osušena krv koja mijenja boju od crne do crvene.

  • Buhe skaču

Buhe možeš i vidjeti, one uopće nisu tako male. Smeđe su boje i jako tanke. Prepoznat ćeš ih po dugim nogama kojima mogu skočiti jako visoko. Kaže se da za svaki buhu koju vidiš, postoji još 100 komada koje ne vidiš.

Ako su se zavukle u jako dlakavog pesonju, najlakše ih je uočiti na trbuhu, gdje je manje dlake i više gole kože.

  • Pas gubi dlaku

Kao posljedica stalnog češkanja, pas počne gubiti dlaku. Na tim ćelavim mjestima koža je najčešće iziritirana i crvena.

buhe kod pasa
  • Zubno meso blijedi

Kako buhe piju krv ljubimca, može se dogoditi da pas pada u stanje anemije. Buhe mogu popiti količinu krvi koja je 15 puta veća od njihove tjelesne mase. Zato pogledaj zubno meso od peseka. Ako je bljedunjavo, možda su buhe u pitanju.

Buhe kod pasa – kako ih se riješiti

Što sad kada znaš da su buhe? Ništa, nazovi veterinara i popričaj s njim.

Imaj na umu da je do najezde buha došlo zato što tvoj ljubimac nije imao odgovarajuću zaštitu. Ne želimo te dodatno plašiti, ali buhe su vrlo vjerojatno zahvatile sve površine na kojima je pas obitavao, tako da ćeš ih trebati jako dobro očistiti.

Moraš pripaziti i na sebe, jer jajašca buha s psa padaju na prostor, ali i ljude. I ti možeš dobiti buhe, stoga djeluj odmah.

Najprije odgovarajućim sredstvom tretiraj sve površine na kojima pas boravi s naglaskom na njegov jastuk, krevet, tepih i ostalu tkaninu u koju se buhe mogu zavući. To sredstvo može biti prašak ili sprej – posavjetuj se s veterinarom. Morat ćeš sav namještaj posipati nekoliko puta da se riješiš nametnika.

Ovisno o težini psa i zdravstvenom stanju, veterinar će ti najvjerojatnije preporučiti ampule kojima ćeš tretirati psa. Tekućina iz ampule (koju stavljaš psu na vrat) će ubiti sve buhe na psu i štititi ga 3 mjeseca.

Vidi što će ti veterinar preporučiti za daljnju zaštitu. Možda će to biti tableta, ogrlica ili ampule. Jako je važno da uvijek rabiš neku zaštitu za psa, jer ovi preparati pomažu da tvoj ljubimac odbija i komarce i krpelje.

Neki se vlasnici kunu u prirodne preparate za zaštitu od buha. Preporučuju jabučni ocat kojeg razrijeđuju s vodom u omjeru 1:1.

Kakvo je tvoje iskustvo s buhama i sredstvima protiv buha? Ostavi nam svoje mišljenje dolje u komentarima.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

lav

Lav – otkrivamo sve o vrsti i zašto su im frizure jako važne

jedan dan u životu psa

VIDEO: Jedan dan u životu psa