u

5 razloga zbog kojih je pasanac (armadilo) totalno zakon

Pasanac na španjolskom znači “mali oklopnjak”, a ime se referira na oklope koje ova životinja ima na leđima, glavi i nogama. Pasanac je jedina životinja na svijetu koja ima takav oklop.

Postoji oko 20 vrsta pasanaca, sve žive u Južnoj Americi i sve su totalno zakon. Evo i zašto:

Pasanac je noćna životinja

To je biće noći, tijekom dana se skriva u svojoj jazbini, a kada sunce zađe – kreće u akciju. Spava oko 16 sati dnevno, slabo vidi, ali ima odličan njuh. Njime lako ulovi bube, mrave, termite i druge insekte. Pojest će i manje glodavce.

Izgledaju totalno ludo

pasanac

Bliski su rođaci mravojeda i ljenjivaca, imaju šiljastu njušku i vrlo male oči. Ima ih u raznim veličinama i bojama. Mogu biti dugački samo 15 cm, ali ima i primjeraka veličine čak 1,5 metara. Boja im varira od ružičaste/ boje lososa do tamno smeđe. Postoje crveni, sivi, crni i žućkasti pasanci.

Pasanac se može sklupčati u lopticu

pasanac

Nisu neki borci i ne izazivaju kavgu, ali će se od neprijatelja zaštititi tako da se pretvore u lopticu. To ne mogu baš sve vrste pasanaca, ali su po tom načinu obrane potpuno specifični.

Jedu tako da isplaze jezik

Imaju mali tanki jezik kojeg gurnu u mravinjake i onda ih samo smažu. Neke vrste mogu pojesti i tisuće mrava u jednom obroku. Osim životinja, znaju jesti i biljke i voće.

Znaju upasti u gužvu

pasanac

Pasanac je životinja koja će sigurno zakasniti na sastanak. Ukoliko se nađe u opasnosti, pasanac će pohitati u najbližu jazbinu. Ukoliko se u toj jazbini već skriva neki drugi pasanac, znaju zapeti i teško se iskoprcaju iz rupe.

Žive u toplim staništima i kišnim šumama te pustinjskim područjima, gdje je hladnoća njihov najveći neprijatelj. Imaju spor metabolizam i jako malo masnih naslaga, pa pad temperature na nekom području može uništiti cijelu njihovu populaciju.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

bernski planinski pas

Bernski planinski pas – ljubimac na baterije

najbolje životinjske mame

Najbolje životinjske mame