u

Madagaskarski prstaš Aye-aye ti kaže Bye-bye!

Madagaskarski prstaš ili Aj-aj je jedini živući predstavnik porodice Daubentoniidae iz reda primata. Ime ‘Aj-aj’ izvedeno je iz madagaskarskog naziva ove životinje Hay-hay, Ahay i Aiay.

Madagaskarski prstaš – zanimljivosti o vrsti

Ova dlakava životinjica izgleda kao križanac rakuna i štakora. Specifični su po tome što lupkaju svojim dugim prstićima po drvetu da vide ima li u njemu kakvih kukaca koje će sa slašću pojesti. Kada čuju kukce, zubima potrgaju drvo i izvuku ih van.

Žive samo na Madagaskaru i uglavnom dane provode na drveću. Danju spavaju u svom gnijezdu od lišća, a noću su aktivni. Osim kukaca vole još i voće, a najdraži im je mango.

Imaju velike oči s kojima mogu vidjeti noću. Osjetilo sluha im je izrazito razvijeno i uz njegovu pomoć love hranu. Iako uglavnom žive na drveću, kreću se i po tlu. I u krošnjama i na tlu se kreću koristeći sva četiri ekstremiteta. Skokovima od grane do grane upravljaju repom.

Znanstvenici su prvo mislili da je ova životinja neka vrsta štakora, jer ima štakorske zube. Na kraju je ispalo da spada u porodicu primata (u koju spadamo i mi ljudi).

U vrijeme parenja, kao i u ograničenoj mjeri u razdoblju podizanja mladunca, madagaskarski prstaš živi u paru. O razmnožavanju je vrlo malo poznato. Ženka svake dvije godine koti jedno mladunče, uglavnom u listopadu ili studenom.

Na Madagaskaru ih ljudi ili vole ili ih se boje. Dijelom ga se smatra dobrim znakom, a dijelom zlim duhom čije glasanje smatraju najavom smrti i boje ga se.

Ugrožena su vrsta zbog uništavanja njihovog staništa i krčenja šuma. U zatočeništvu mogu doživjeti i do 25 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

mačke i djeca

Mačke i djeca – što mogu raditi zajedno?

bizon

Dan bizona – veliko slavlje u SAD-u