u

Svjetski dan rakuna

Prvi listopada se diljem naše planete slavi kao Svjetski dan rakuna. Iako se smatraju štetočinama (mi to ne mislimo) i ljudi se diljem svijeta smiju njihovim gluparijama (i mi na Zoona.hr zajedno s njima), rakuni su vrlo važan dio našeg ekosistema. Cilj ovog obilježavanja je osvještavanje čovječanstva o očuvanju njihovog staništa i važnosti održavanja raznolikosti životinjskih vrsta.

Svjetski dan rakuna – zašto ih slavimo?

Znaš li koji su benefiti održavanja populacije rakuna za naš ekosistem? Oni čiste naš okoliš, recikliraju ostatke iz smeća kojeg ostavljaju ljudi, održavaju populaciju životinja kojima se hrane i kroz izmet rasprostranjuju sjemenke bobica koje jedu.

Jedu stvarno puno toga: žabe, kornjače, puževe, crve, zečeve, ptice, ptičja jaja, kompost, bobice, lješnjake, voće i povrće.

Rakuni originalno potječu iz Sjeverne i Južne Amerike, a u Europu su došli 1920.-e godine. Danas ih ima po cijelom svijetu, žive u različitim klimama, u divljini, ali i u urbanim područjima. Vrlo su stara životinjska vrsta.

Njihovo ime na indijanskom jeziku Powhatan znači: “životinja koja grebe rukama”. Asteci su ih zvali mapachitli, u prijevodu: “onaj koji sve uzima rukama”.

Kako proslaviti ovaj dan?

Svjetski dan rakuna možeš proslaviti tako da:

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

životinje s najdužim repovima

Životinje s najdužim repovima

displazija lakta kod psa

Displazija lakta kod pasa – simptomi i liječenje