u

Displazija lakta kod pasa – simptomi i liječenje

Ukoliko primijetiš da tvoj pas šepa na prednju nogu, možda je u pitanju displazija lakta. Iako se ovo stanje može liječiti, jako je važno da što prije svog psa vratiš u top stanje!

Displazija lakta kod pasa

Displazija lakta kod pasa nastaje zbog abnormalnosti u razvoju kostiju. Kako pas stari, tako se to stanje pogoršava i nastaju degenerativne promjene. Što više te degenerativne promjene napreduju, to je za psa ovo stanje bolnije.

Displazija lakta karakteristična je za velike pasmine, a najčešća je kod labrador retrivera, zlatnog retrivera, njemačkog ovčara, rotvajlera, kolija, chow- chow pasmine i bernskog planinskog psa.

Tri kosti čine lakat kod pasa, a četiri su mogućnosti koje će rezultirati displazijom lakta. Prva mogućnost je da se kosti ne zatvaraju u potpunosti, već postoji mali razmak u zglobu koji će rezultirati degeneracijom zgloba. U drugom slučaju se komad kosti zgloba lomi unutar zgloba lakta, nadražuje sluznicu i uzrokuje trošenje hrskavice. Postoji i mogućnost da se komad hrskavice olabavi s površine zgloba, što će rezultirati bolom i upalom. Zadnja je mogućnost ta da je struktura samog zgloba nesavršena, zbog čega se hrskavica brže troši.

displazija lakta kod psa
D

Simptomi

Displaziju lakta ćeš prepoznati prema ovom ponašanju svog ljubimca:

  • psa boli kad savija lakat (cvili ili stenje pri pokretu)
  • pas šepa, pogotovo nakon šetnje ili neke druge aktivnosti
  • pas teško ustaje
  • ima nateknuće zgloba
  • izbjegava igru ili trčanje
  • jedan lakat mu je manje pokretan
  • drži lakat dalje od tijela ili skroz priljubljen uz tijelo

Dijagnoza i liječenje

Ukoliko tvoj pas pokazuje bilo koji od gore navedenih simptoma, vrijeme je za posjet veterinaru. Pas će vrlo vjerojatno morati na rentgen.

Rentgen će pokazati ima li kakvih razmaka u zglobu, abnormalnosti ili otrgnutih komadića kosti koji izazivaju iritaciju.

Po uspostavljanju dijagnoze, liječenje se provodi ovisno o tome koliko je situacija ozbiljna. Možda će tvom psu biti potrebna operacija. Operacija može biti laparoskopska, a možda će se kirurg odlučiti za otvaranje lakta.

U svakom slučaju će veterinar psu dati lijekove protiv bolova ukoliko pati.

Ponekad je i dio terapije plivanje ili vježbanje u vodi, ali to sve ovisi o stanju u kojem je pas.

Većini pasa liječenje i terapija prođu vrlo uspješno i psi nastavljaju živjeti sretnim i ispunjenim životom. Vrijeme oporavka uvelike ovisi o starosti psa, zdravstvenom stanju i težine slučaja displazije koji je pogodio psa.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

svjetski dan rakuna

Svjetski dan rakuna

kako postati fit

Kako postati fit u društvu svog ljubimca