u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Čau čau (chow chow) – izgleda kao medo, hrabar kao lav, smotan kao panda

Čau čau (chow chow) je vrlo ponosna pasmina, izrazito slobodna duha. Iako izgleda kao veliki čupavi medo, čau čau i nije neka maza. Po tom je pitanju više sličan mački, nego psima. S druge strane, žive za svoju obitelj i vlasnika, a svoje će voljene braniti do smrti.

Čau čau – kakvog vlasnika traži?

Aktivnog – jer ovom psu treba više napornih šetnji dnevno i nikako nije pasmina koja će bingati serije po cijele dane (kao što će to vrlo rado raditi francuski buldog).

Vlasnika u kući koji ne ide na posao i neće psa ostaviti samog po cijele dane. Čau čau ne voli biti usamljen i postat će autodestruktivan u tom slučaju (njemačka doga je takvom vlasniku bolji izbor).

Iskusnog – jer je ova pasmina jako tvrdoglava i treba dosta vremena, iskustva i živaca da od svog psa napravite dobrog kućnog ljubimca (pudla je za početnike odlična, jer je strašno pametna i poslušna).

Karakteristike pasmine čau čau

Čau čau zbog svoje dlake zaista izgleda impozantno, ali zbog izraza njuške i rezerviranog ponašanja djeluje pomalo zločesto.

čau čau

Već smo naglasili da se neće baš htjeti maziti i grliti, već će u tišini cijelo vrijeme pratiti svog gospodara. Jako je fokusiran na vlasnika, ali će biti privržen drugim članovima obitelji i djeci ukoliko je odrastao s njima. Imaj na umu da ova pasmina neće podnositi grubu igru ili nespretno rukovanje od strane mališana, stoga su idealniji za nešto stariju djecu.

Osjetljiv je na grubosti, stoga se i kod treninga s njime se ne smije postupati strogo ili ga fizički kažnjavati. Dovoljne će biti verbalne naredbe koje zaista treba puno puta ponoviti.

Ukoliko su se tijekom socijalizacije susretali sa strancima, prihvaćat će ih uz upozorenje da ulaze na njegov teritorij (lajanje i držanje na oku). No svim gostima i prijateljima će uvijek biti predivan i zanimljiv, pogotovo kada im ispričaš priču zašto ima onako plav jezik. Prema kineskoj legendi (jer ova pasmina potječe iz Kine), chow chow je polizao kapljicu boje koja je pala bogu kada je bojao nebo. Awwwić, zar ne?

Održavanje dlake

Vlasnik ove pasmine mora biti spreman na uređivanje dlake svog ljubimca minimalno dva puta tjedno.

Ova pasmina ima dva tipa krzna: „oštro“ i glatko. „Oštro“ krzno je izuzetno gusto te se ispod njega nalazi meka i gusta poddlaka. Glatko krzno je otporno, gusto i uglađeno.

Obje varijacije krzna dolaze u 5 mogućih boja: crvena (od svijetlo zlatne do boje mahagonije), plava, crna, boja cimeta i krem boja.

čau čau

Više o održavanju pasmine i informacije o mogućnostima nabavke svog primjera potraži na linku.

Zdravlje pasmine

Kao i sve pasmine, tako je i ova sklona određenim zdravstvenim tegobama, a najčešće su: entropija (očni kapak koji je okrenut prema unutra, iritira ili ozljeđuje očnu jabučicu), displazija kuka, displazija lakta, luksacija patele, katarakta, glaukom, distihijaza, kožni problemi i alergije.

No uz provjeru legla iz kojeg dolazi tvoj ljubimac, možeš računati na to da je chow chow generalno zdrava pasmina i da žive od 8 do 12 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

konj

Konj – životinja koja s čovjekom ima drevnu vezu

primorska gušterica

Primorska gušterica – najveća ljubiteljica sunca na moru