u

Francuski buldog – preslatki mali hrkavac

Francuski buldog je prekrasna, mala, zaigrana i pametna pasmina prepoznatljiva po šišmišastim ušima na malom nabitom tijelu. Idealni su za izležavanje na kauču s vlasnikom, a u šetnji za gazdu bez problema osvajaju sve komade.

O pasmini francuski buldog

Izgledom nalikuju na klasične buldoge i imaju jednako veliku kockastu glavu sa naboranim nosem. Nisu lajavci, ali su odlični psi čuvari. Odlično se slažu s drugim životinjama i rado će se sprijateljiti s puno ljudi.

Ubrajaju se u pse za pratnju, a nekada su služili za lov na štakore. Vole vježbati i prošetati se, ali i prditi na kauču cijeli dan.

Iako ima puno pasmina koje su fizički proporcionalne i konvencionalno lijepe, kod francuzića nas osvaja upravo taj neobičan izgled i sklop neproporcionalnosti koja ga čini jedinstvenim.

Mogu se držati u malom stanu, ali ne mogu biti jako dugo sami kod kuće.

Pogledaj samo što rade dva francuska buldoga kada ostanu bez nadzora:

Prehrana

Ova pasmina zahtijeva kvalitetnu prehranu prilagođenu dobi psa i količini aktivnosti kojoj se izlaže. Jako vole jesti i skloni su debljanju. Treba biti jako oprezan s nagradicama i davanjem ljudske hrane.

Normalna težina psa je oko 12 kilograma, a uobičajena visina oko 33 cm.

francuski buldog

Održavanje dlake

Minimalno se linjaju i dovoljno ih je počešljati jednom tjedno. To će pomoći da otpadne slaba dlaka i naraste nova te da se prirodna masnoća s kože rasporedi po cijelom tijelu. Treba pripaziti na nabore oko njuške, oni moraju uvijek biti suhi i čisti. Sve o održavanju noktiju, zubiju i ušiju psa potraži na linku.

Dlaka im dolazi u nekoliko boja: tigrasta, tigrasto bijela, krem, žućkasto – bijela, žućkasto – smeđa i plava.

francuski buldog

Treniranje i vježba

Jako je važna rana socijalizacija i učenje najvažnijih naredbi. Ova pasmina može biti jako tvrdoglava, stoga će ti možda trebati dosta vremena da od malog divljaka napraviš gospodina. Obično u tome jako pomažu nagradice u obliku hrane i zaista osiguravaju njegovu kooperaciju.

Kratka šetnja i igra na otvorenom treba biti dovoljna da svog frenčija održavaš u kondiciji. Ova pasmina pokazuje odlične rezulatate u vježbama poslušnosti i agilityju, ali samo ako se određenom francuziću to sviđa. Ukoliko nije za to, tvoj će francuzić jako tvrdoglaviti i možeš zaboraviti na natjecanja.

Zbog problema sa disanjem koje uzrokuje njihova kratka njuška jako je važno da se ne izlaže napornim treninzima za vrijeme velikih vrućina i visoke vlage.

francuski buldog

Zdravlje pasmine francuski buldog

Zbog nabijenosti u prsima i specifične strukture, francuski buldog ne može plivati. Jako je važno da paziš na svog psića u kadi, blizini bazena itd.

Kao i sve pasmine sa ravnom njuškom, imaju određene probleme s disanjem. Znaju imati i problema s očima i kožom. Kod ove je pasmine iznimno važno da odabereš dobrog uzgajivača. Boležljivi francuski buldog bit će pravi izazov za tvoj budžet.

Životni vijek pasmine francuski buldog je 10-12 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

VIDEO: Što priča beba ljenjivac?

shiba inu

Shiba Inu – najomiljeniji kućni ljubimac u Japanu