u

SuperSuper Volim!Volim! Kul KulKul Kul MwaMwa

Primorska gušterica – najveća ljubiteljica sunca na moru

Hodaš po obali, uz kamenjare ili dvorišta, kad ono izleti primorska gušterica. Taj prizor svi znamo, jer plaha gušterica bježi u zaklon i traži novo mirno mjesto za hvatanje sunčevih zraka.

Rasprostranjenost

Ova zgodna životinjica živi duž cijele naše obale, od Istre do Neuma, a može je se pronaći i u kontinuitetu te na mnogim otocima. Osim u našim krajevima, može je se susresti i u Italiji, na obalama Španjolske, Francuske, Tunisa i Turske.

Primorska gušterica – karakteristike

Postoji oko 48 različitih podvrsta, a sve ih nalazimo na otvorenim staništima: poljima, livadama sa suhozidima, živicama, grmlju, parkovima i rubovima šuma. Primorska gušterica čest je stanovnik gradova, napuštenih površina i ruševina.

Dosta su agresivna vrsta i jako se brzo šire. Odlično se prilagođavaju svim staništima, a nije im problem nenamjerno širenje vrste koje vrši čovjek. Nije čudno da primorska gušterica postane slijepi putnik na brodu ili skriveni suputnik u automobilu.

Gdje god da se doseli, najčešće će otjerati druge vrste guštera i postati dominantna vrsta.

Kako prepoznati ovu vrstu?

Primorska gušterica je veličine najviše do 9 cm od vrha njuške do izmetnog otvora, a ženke su kod ove vrste manje od mužjaka. Leđa su joj najčešće zelene, maslinaste ili svijetlo-smeđe boje sa prugastim uzorkom koji se sastoji od tamnijih i svijetlijih linija ili niza točaka.

Kod nekih gušterica pojavljuje se i mrežasti odnosno točkasti uzorak, također je poznata i pojava uniformno obojanih jedinki (bez šara).

Trbuh je najčešće bijele ili sivkaste boje ili ima zelenkasti odsjaj.

Primorska gušterica – prehrana

Ova životinjica najviše voli obroke koji se sastoje od pauka i raznih kukaca, pojest će i neke plodove, ali i svoje mlade u slučaju nedostatka hrane.

Gušterice pak jedu galebovi, zmije i razni sisavci.

Razmnožavanje

Mužjaci su spolno zreli u prosjeku nakon jedne a ženke nakon 1-2 godine. Tijekom ljubavnog čina mužjaci čeljustima uhvate ženku za bokove i to ne traje nešto dugo. Imati će 1-5 legla godišnje, u svakome 2-12 (često 5-6) jaja.

U zatočeništvu ova vrsta može živjeti do 13 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

čau čau

Čau čau (chow chow) – izgleda kao medo, hrabar kao lav, smotan kao panda

zoona pokloni

Zoona pokloni za tvog ljubimca: od popusta do hrane za životinje