u

Njemačka doga – trapavi nježni div

Ne poznajemo niti jednu pasminu koja je svojom osobnošću u tolikom nesrazmjeru sa svojim izgledom, kao što je to njemačka doga. To je toliko prijateljski nastrojena i dobra pasmina, a izgleda toliko impozantno da moraš osjetiti strahopoštovanje.

Karakteristike pasmine

Njemačka doga se nekada koristila za lov na divlje svinje, jelene, vukova i drugu krupnu divljač. Kupirale su joj se uši, tako da se ih ne ozljeđuje u borbi, a danas je to pravi, nježni kućni ljubimac.

Najviše će uživati u tome da sjedi u tvom krilu. Da, dobro piše. Doga ne razumije koliko je velika i smatra se taman toliko malom da stane u tvoje krilo. Totalno ludilo.

Mogu zaista biti savršeni obiteljski psi, prema djeci izrazito nježni i strpljivi, ali ponekad čak i tvrdoglavi. Najbolje je to što uopće ne kuže koliko su veliki, tako da sve poruše i izgledaju kao slon u staklarni.

To je zato što su njemačke doge baš masivni, mišićavi psi. Staloženi su i mirni, vrlo orijentirani na ljude. Odani su svojoj obitelji i željni su joj ugoditi kad god mogu. 

Trebaju redovitu šetnju, ali ne treba pretjerivati. Pogotovo u prvoj godini života, kada se ova pasmina naglo razvija i puno raste. Ukoliko se psa forsira, mogu stradati kukovi.

Mogu živjeti u stanu, ali veliki pas treba mjesta, tako da će oba pasmina više uživati u kući s dvorištem. I visokom ogradom, naravno.

njemačka doga

Dogu treba socijalizirati od šteneće dobi i onda s njom neće biti nikakvih problema.

Izgled pasmine

Mužjaci doge su visoki oko 90 centimetara i teški čak do 80 kg, a ženke su maksimalno visoke do nekih 80 cm i imaju 60-ak kg.

Pogledaj priču o Freddyju, trenutno najvećoj dogi na svijetu:

Njega dlake i pseća higijena

Zanimljivo je da dlaka ove pasmine može biti u raznim bojama: tigrasta, plava, crna, mantle i harlekin.

Uvijek je kratka i glatka te se jako malo linja. Četkanje je potrebno jednom tjedno, čisto da bi otpala stara dlaka i da bi pas ostao čist i zdrav.

Ostatak njege je uobičajen, treba rezati nokte, čistiti uši i prati zubiće.

Zdravlje pasmine

Dok je doga još štene (pa i iako ne izgleda baš tako), jako je važno da se štede kukovi. Do nekih 18 mjeseci života pazi da tvoj ljubimac ne trči baš previše.

Općenito su zdrava pasmina, ali mogu imati problema s displazijom kukova, nadutosti i okretanjem želuca, dobivaju rak kostiju i bolesti srca.

Tužno je i teško to što ova pasmina živi jako malo, maksimalno 8 godina.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

shiba inu

Shiba Inu – najomiljeniji kućni ljubimac u Japanu

kornjače

Kornjače – check lista stvari koje moraš znati i nabaviti prije dolaska ljubimca