u

Omiljeni pas iz filmova te gleda: zlatni retriver i sve o njima

Zlatni retriver prepoznatljiv je već na prvu po svom predivnom zlatno – smeđem krznu, predivnim tjelesnim proporcijama i umiljatoj njušci. Zahvaljujući blagoj naravi i inteligenciji, odlični su kućni ljubimci i radni psi. Naziv “retriver” dolazi od engleske riječi retrieve, koja znači: pronaći nešto i vratiti. Ona kod ove pasmine označava radnu funkciju koja se upotrebljava u lovu, vojsci, policiji i kroz asistenciju potrebitima pri terapiji.

Zlatni retriver je pasmina koju je jako lako trenirati i idealna je za sve vrste domova i obitelji. Odlično se slažu s djecom i izrazito su lojalni. Jako je važno da su involvirani u obiteljski život i sudjeluju u svemu. Ne mogu živjeti sami na dvorištu.

Osobine pasmine zlatni retriver

Izrazito su zaigrani, blesasti i živahni psi. Trebaju dobru šetnju i kvalitetnu rekreaciju, a najviše će uživati u hvatanju i vraćanju predmeta. Moraju dnevno provesti u šetnji barem 45 minuta.

Ukoliko sanjaš o tome da pas nosi novine ili svoju lajnu – zlatni retriver je idealan za to. Obožavaju nositi stvari u njušci.

Osim kvalitetne fizičke vježbe, zlatni retriver mora dobivati i mentalne zadatke i razvijati svoju inteligenciju.

Zaboravi na kvalitetnog psa čuvara kod ove pasmine. Možda će zalajati na stranca, ali će mu nakon toga dati veliku pusu.

Ovo je pasmina koja voli raditi za ljude i udovoljavati svojim vlasnicima. Od retrivera možeš napraviti čuda, ali mu se treba posvetiti.

Ukoliko sve ove osobine tvoj pas još ne pokazuje kao štenac, to je normalno. Kao bebači su jako zaigrani i žvaču sve što im dospije u njušku. To ćeš riješiti postavljanjem pravila koje će pametni retriverić jako brzo naučiti.

Održavanje

Prekrasna dlaka retrivera je vrlo glatka i pomalo valovita. Odmah upozoravamo da se jako linjaju. Vlasnici ove pasmine žive u velikoj ljubavi sa zlatnim retriverom i velikoj hrpi njegove otpale dlake. Računaj na dobro češljanje minimalno dva do tri puta tjedno, a češće prilikom linjanja u proljeće i jesen.

Kvalitetna njega je izrazito važna, sve o pravilnoj njezi svog kućnog ljubimca potraži na linku.

zlatni retriver

Prehrana

Zlatni retriver je pasmina koja jako voli jesti i sklona je debljanju u nedostatku pravilne vježbe. Najbolje je hraniti ih dva puta dnevno kvalitetnom hranom i ograničiti se s nagradicama. Retriveri su jako dobri i poslušni i zasluže nagradu jako puno puta u danu. Da ne spominjemo koliko su slatki. Morat ćeš se zaustaviti s nagrađivanjem ukoliko želiš zdravog i fit psa.

Normalna težina zlatnog retrivera je oko 35 kilograma.

Zdravlje pasmine zlatni retriver

Generalno su zdrava pasmina, žive i do 12 godina, a najviše problema imaju s kukovima i alergijama.

zlatni retriver

Pošto je pasmina vrlo popularna, atraktivna je uzgajivačima koji i nisu toliko posvećeni dobivanju zdravih štenaca, već samo zaradi. Pripazi da svog retrivera kupiš u provjerenoj uzgajivačnici.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

zimski san

Spava ti se stalno? Možda i tebi hitno treba zimski san

najveća kopnena životinja

Znaš li koja je najveća kopnena životinja na našem planetu?