u

Škotske pasmine pasa: znaš li da ih postoji čak 15?

Nisu samo Sean Connery, kiltovi i viski simboli Škotske. Ova predivna zemlja kolijevka je čak 15 predivnih pasmina pasa. Prvo ih probaj nabrojati bez da gledaš članak, a onda pročitaj zanimljivosti o svakoj pasmini. Vidjet ćeš da sve škotske pasmine vole puno raditi, biti u prirodi i da su izrazito lojalne svojim vlasnicima.

Border Collie

Ovo nije samo najpametniji primjerak škotske pasmine, već općenito jedna od najpametnijih pasmina na svijetu. Ime pasmine dolazi od činjenice da su živjeli na granici Engleske, Škotske i Walesa i ondje pazili na krda.

Border collie pesekica Chaser smatra se najinteligentnijim psom na svijetu jer zna imena više od 1000 predmeta. Border collie Jumpy drži Guinnessov svjetski rekord u skateboardingu: 100 metara za manje od 20 sekundi.

škotske pasmine

Border terijer

Iza ovog imena stoji priča, naravno. Porijeklo ovog terijera počinje na brdima Cheviot u Velikoj Britaniji. Brda tvore granicu između dvije zemlje, Engleske i Škotske. To područje je nekada bilo puno lisica koje su terorizirale farmere i ovce pastira.

Da bi lovili i ubili te lisice, ljudima je bio potreban pas čije su noge dovoljno dugačke da ih slijede. Pas bi trebao biti i neumoran, snažan i biti u stanju izdržati guste magle i hladne kiše. Border terijer je ispunio sve potrebne kriterije. Uz to, njegovo malo tijelo mu omogućava da lovi svoj plijen sve do najuže rupe.

škotske pasmine

Kern terijer

Znaš li da je pas Toto iz filma Čarobnjak iz Oza ženka kern terijera? Zvala se Terry i zarađivala je 125 dolara tjedno za ulogu. Živjela je čak 11 godina i bila poznata filmska zvijezda.

Westie

Zapadnoškotski bijeli terijer najpoznatiji je po pahuljastom bijelom krznu i fora špicastim ušima.

Pasmina potječe od kern terijera, a smiksali su ih u 19. stoljeću škotski klanovi Malcolm i Poltalloch, kada su odlučili napraviti skroz bijele peseke.

škotske pasmine

Škotski terijer

Iako su se prvo zvali Aberdeen terijeri, kada su postali jako popularni – preimenovani su u škotske terijere.

Škotski terijeri dolaze iz Škotske – i to je otprilike sve što znamo. Prvi put je ove pse spomenuo biskup John Lesley u svojoj knjizi Povijest Škotske od 1436. do 1561. Kako ih opisuje, oni su: “pas male visine, koji puze u podzemne ukope, istjeruju lisice, jazavce i divlje mačke.

Vidi kakve trikove mogu izvoditi:

Skye terijer

Ova je pasmina imala jako važnu ulogu u razvoju ostalih škotskih pasmina, a najpoznatija je po šiškama koje pesekima padaju preko očiju.

Smatra se najodanijom škotskom pasminom, a u Edinburghu je postavljen kip u čast skye terijeru Bobbyju.

U 1850-ima, noćni čuvar po imenu John Gray, udomio je skye terijera po imenu Bobby, da mu pravi društvo tijekom noćnih dežurstava. Kad je Gray umro od tuberkuloze, Bobby je odbio ostaviti grob svog gospodara. Čuvar groblja pokušao je maknuti Bobbyja, ali bezuspješno, stoga je uz grob sagradio improvizirano sklonište za peseka. U 14 godina Bobby nikada nije napustio grob svog gospodara, osim kada bi išao jesti. Kada je i Bobby uginuo, u blizini groblja postavljen je njegov kip.

Škotski jelenski hrt

Ovaj elegantni dugonogi lovac na jelene nekada je lovio životinje višestruko veće od svoje veličine.

Danas je poznat pod nadimkom nježni div. Zanimljivo je to da ova pasmina ima veoma osjetljiv karakter (tipično za hrtove) i ne reagira na oštre korekcije u ponašanju.

škotske pasmine

Krvosljednik

Ova pasmina najpoznatija je po tome što može prepoznati i pratiti miris na velikim udaljenostima, čak i danima nakon što je miris nastao.

Često ih nazivaju nadimkom “nos koji ima pričvršćenog psa”, a policija diljem svijeta i danas koristi krvosljednike za praćenje odbjeglih zatvorenika, nestalih osoba i izgubljenih kućnih ljubimaca.

Pasmina je poznata i po imenu “pas Sv. Huberta”. Psi koje su uzgajali redovnici opatije svetog Huberta u 7. stoljeću u Belgiji smatraju se precima današnjih krvosljednika.

škotske pasmine

Šetlandski ovčar

Smatra se jednom od najčistokrvnijih pasmina pasa na svijetu. Kako su živjeli na otocima po kojima su i dobili ime, nisu imali prilike križati se s drugim pasminama.

Nekada su čuvali ovce i kokoši, a danas su vjerni čuvari članova svoje obitelji.

Zlatni retriver

Nema šanse da ti je palo na pamet da su zlatni retriveri porijeklom iz Škotske. Danas su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu, a nekako i najmanje liče na druge škotske pasmine.

Gordon seter

Pasmina ime nosi po svom stvoritelju grofu Gordonu, koji ju je predstavio u svom dvorcu u Škotskoj oko 1820-e godine.

Vidi ovog raspjevanog gordon setera (obavezno uključi zvuk):

Dendi dinmont terijer

Ova mala pasmina s totalno ludom frizurom dolazi s granice Škotske i Engleske, a najpoznatija je po dugom tijelu i kratkim nogicama. Nekada su ovi terijeri uzgajani za lov na jazavce i vidre, pošto mogu iskopati jako duboke rupe u zemlji u kratkom vremenskom periodu.

Bradati škotski ovčar

Zbilja ima dugu bradu i općenito je dlakavo klupko zabave. Uvijek maše repom i pokušava nasmijati ljude oko sebe.

Pasmina je razvijena u Škotskoj za čuvanje ovaca i goveda u svim vrstama vremenskih uvjeta i svih vrsta terena.

škotske pasmine

Dugodlaki škotski ovčar

Ove pasmine se svi odmah sjete, najviše zahvaljujući filmu Lassie.

Sigurno već znaš kako je pasmina poznata najviše po dugačkom višebojnom krznu, inteligenciji i lakoći s kojom uči nove stvari. Također, ističe se po lojalnosti svom vlasniku i ljubavi prema djeci, stoga nije ni čudno što je slavna Lassie upravo dugodlaka škotska ovčarka.

Kratkodlaki škotski ovčar

Koliko su dugodlaki škotski ovčari poznati, toliko su oni kratkodlaki nepoznati.

Šteta je to, pošto kratkodlake škotske ovčare krase sve iste osobine koje krase i one dugodlake.

Što se struke tiče, u nekim zemljama se smatraju posebnom pasminom, a negdje samo podvrstom.

Podijeli

Dižeš gore ili spuštaš dolje?

100 bodova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Životinja koja je napravila kviz: Slavica.

filmovi o životinjama

TOP filmovi o životinjama koje možeš pogledati u karanteni

šišmiš

Šišmiši – imaju više sličnosti s ljudima, nego s glodavcima